Een betrouwbare coronatest

Home/Een betrouwbare coronatest
Een betrouwbare coronatest2020-08-06T11:05:36+01:00

Gaat u op reis en heeft u bewijs nodig dat u niet besmet bent met corona?

Sommige landen vragen – vanwege het wereldwijde coronavirus – om een zogenaamde ‘Fit-to-Fly’ (FTF)- verklaring. Hierop staat dat de passagier is gezien door een arts en geschikt is om met het vliegtuig te reizen.

We zien door de huidige situatie dat een onderzoek naar infecties zoals het coronavirus steeds vaker gevraagd wordt. Onderdeel van deze FTF- verklaring kan zijn de covid 19 PCR- test. Deze – polymerase chain reaction test – is om te kijken of er genetisch materiaal van het virus in de neus- of mondholte zit. Met een wattenstaafje wordt een uitstrijkje genomen van de neus of keel. Dit materiaal sturen wij vervolgens dezelfde dag naar ons laboratorium en na 2 (werk)dag ontvangt u van ons de uitslag op papier.

Deze PCR- test laat zien of u op het moment van afname het virus bij u draagt. Hierbij is niet te zien of u de Covid-19 infectie al eerder heeft gehad.
Landen hanteren verschillende richtlijnen hoe lang de test geldig is en om hier het land mee in te reizen. Informeer hier zelf naar bij bijvoorbeeld de ambassade van het betreffende land of de Rijksoverheid.

Landen met PCR-test

Voor het reizen naar de volgende landen is het verplicht om een PCR-test te ondergaan:

 • Aruba
 • Bonaire
 • Curaçao
 • De Bahamas
 • Dubai
 • Indonesië
 • Marokko

De maatregelen kunnen elk moment veranderen. Laat u daarom goed informeren door uw reisbureau, vliegtuigmaatschappij of ambassade.

Coronatest

Belangrijk: Wij doen de coronatest alleen voor reizigers die geen klachten ervaren. Dit zijn de belangrijkste klachten die voorkomen bij Covid-19:

 • Koorts (38 graden of hoger);
 • Droge hoest;
 • Moeheid;
 • Ophoesten van slijm;
 • Benauwdheid.

Blijf thuis als u één van deze klachten heeft of als u de afgelopen twee weken één van deze klachten heeft gehad. Maak dan een afspraak op één van de testlocaties van de GGD. Bel 0800 – 1202. Wij van Keurdokter kunnen u in geval van klachten niet helpen.

Bloedtest corona

Wanneer u graag wilt weten of u het virus al heeft gehad is het ook mogelijk om uw bloed te laten testen (serologie) op de de antistoffen IgM en IgG. In eerste instantie ontstaan vroege antistoffen (lgM), die enkele maanden aantoonbaar zijn. Daarna ontstaan er latere antistoffen (IgG) en die blijven vaak jaren aanwezig in het bloed. Onderzoekers nemen aan dat deze antistoffen bijdragen aan langdurige bescherming tegen nieuwe infecties. Bij de aanwezigheid van dit antistof zou u dan immuun zijn voor deze corona infectie.

Deze test bestaat uit bloedafname. Wij sturen het bloed dezelfde dag naar ons laboratorium en u ontvangt binnen ongeveer 3 (werk)dagen de uitslag van ons.

Als u vragen heeft over de test of over een van de keuringen van Keurdokter, kunt u altijd contact opnemen via ons contactformulier of kunt u bellen naar 0228 – 543 903.

Locaties Keurdokter:AlmereGrootebroekHeerhugowaardHoorn, Texel & Zaandam.

Maak hier een afspraak voor een Fit-to-Fly-verklaring

fit-to-fly-verklaring

Bel: 0228 – 543 903

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.

Aanhef *

Voornaam

Achternaam *

Telefoon *

E-mail *


Vragen en/of opmerkingen

Nieuws

Meer Nieuws

Keurdokter blog

1407, 2020

Verwijzing oogarts

Ik heb een verwijzing naar de oogarts gekregen Waarneming is belangrijk in het verkeer. Om de weg te vinden maar ook om gevaar aan te zien komen. De overheid heeft hier voor het rijbewijs [...]

Meer Keurdokter blogs

Onze partners