Wat betekenen uw bloed- en urinewaardes?

Bent u bij ons geweest voor een Preventief Medisch Onderzoek (PMO)? Of misschien was u bij ons voor een ander medisch onderzoek en heeft u een vingerprik laten doen of is uw urine gecontroleerd met een dipstick. Dan heeft u waarschijnlijk één of meerdere van onderstaande onderzoeken ondergaan. Hieronder vindt u een korte uitleg van de metingen en uitslagen die soms onderdeel zijn van onze medische keuring. Lees hieronder bijvoorbeeld over de HDL– ‘goede’ cholesterol en de LDL– ‘slechte’ cholesterol en of uw boven en onderdruk goed is. Zo krijgt u meer inzicht in wat deze waarden betekenen voor uw gezondheid.

Visus

Visuswaarden vertellen hoe goed uw ogen zijn. We testen dit doormiddel van de visuskaart met de bekende cirkels met openingen. Het zicht wordt gemeten op 5 meter afstand en moet in ieder geval meer dan 0,8 (80%) bedragen, eventueel gecorrigeerd met contactlenzen of bril.

Wat betekenen de waardes van uw keuring?

Wat betekend de uitslag van uw medische keuring?

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof, een belangrijke bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen. De meeste cholesterol maakt je lichaam zelf aan in de lever. Een klein gedeelte komt rechtstreeks uit voeding. Normaal gesproken maakt het lichaam precies zoveel cholesterol aan als nodig is.

HDL: voert het teveel aan cholesterol af naar de lever, waar het wordt afgebroken. Dit wordt ook het goede cholesterol genoemd omdat dit beschermt tegen hart- en vaatziekten. De normaalwaarde is 1.0 mmol/l of hoger voor mannen, 1,2 mmol/l of hoger voor vrouwen.

LDL: wordt het slechte cholesterol genoemd omdat dit het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. De normaalwaarde is 2,5 mmol/l of lager.

Triglyceriden: krijgen we binnen via voeding en worden gemaakt in de lever. Een te hoog gehalte in het bloed verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De normaalwaarde is 1,7 mmol/l of lager.

Bloeddruk

Het hart trekt in rust ongeveer 60 tot 80 keer per minuut samen. De hoogte van de bloeddruk is mede afhankelijk van de weerstand die het bloed ondervindt als het in het lichaam wordt rondgepompt. Op het moment dat het hart samentrekt, wordt er veel bloed door de slagaders geperst en wordt de druk op de vaatwanden hoger. Dit is de bovendruk of systolische druk. Vervolgens ontspant het hart zich waardoor de druk op de vaatwanden afneemt. Dit is de onderdruk of diastolische druk.

Een optimale bloeddruk is een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg. Bij een bloeddruk van boven de 140/90 mmHg is er sprake van een verhoogde bloeddruk.
Mannen:  onder 110/70 mmHg een lage bloeddruk.
Vrouwen: onder 100/60 mmHg een lage bloeddruk.

bloeddruk meten

Urine check (dipstick)

Glucose (suiker): Dit kan duiden op diabetes.

Ketonen: Belangrijke waarde indien de glucosewaarde positief is.

Leukocyten: Dit zijn de witte bloedcellen en kunnen duiden op bacteriële

infecties van de nieren en urinewegen.

Nitraten: Kan duiden op infectie of blaasontsteking.

Proteïne (eiwit): Kan duiden op nieraandoeningen.

Rode bloedcellen: Diverse aandoeningen van de nieren en de urinewegen.

De Tanita Weegschaal

Wat doet een Tanita weegschaal? Een Tanita weegschaal is een geavanceerde lichaamsanalyse-weegschaal die veel meer meet dan alleen het gewicht. Met behulp van bio-elektrische impedantie-analyse (BIA) stuurt de weegschaal een zwakke, veilige elektrische stroom door het lichaam. Aan de hand van de weerstand die deze stroom ondervindt, berekent de weegschaal verschillende lichaamswaarden.

De Tanita weegschaal meet onder andere:

  • Gewicht

  • Vetpercentage en vetmassa

  • Spiermassa

  • Visceraal vet (orgaanvet)

  • BMR (Basal Metabolic Rate) – energieverbruik in rust

  • Metabolische leeftijd

  • BMI (Body Mass Index)

  • Vochtpercentage

Deze metingen geven een uitgebreid inzicht in de lichaamssamenstelling en helpen bij het volgen van de voortgang op het gebied van gezondheid, voeding en fitness. De Tanita weegschaal is altijd onderdeel van onze PMO. Hoe moet u deze waardes interpreteren? Hieronder geven we uitleg over elke waarde.

Vetpercentage en vetmassa

Het vetpercentage is de hoeveel lichaamsvet in verhouding tot het lichaamsgewicht.
Mannen 7% – 25 %
Vrouwen 21% – 36%
De vetmassa is het totale gewicht (in kg) van het vet in het lichaam.

Spiermassa

Dit is de hoeveelheid spieren in kilo’s in het lichaam. Spieren verbranden calorieën. Een verhoogde spiermassa zorgt voor een hogere ruststofwisseling.

Metabolische leeftijd

Dit is de fysieke leeftijd van het lichaam en wordt o.a. bepaald door het BMR. Wanneer deze leeftijd hoger is dan de daadwerkelijke leeftijd, dan is de kans op gezondheidsproblemen hoger.

BMI (body Mass index)

Dit getal geeft de verhouding weer tussen lengte en gewicht. Het BMI getal is op individueel niveau niet heel betrouwbaar.
De verhouding spier- en vetmassa geeft een beter inzicht in de gezondheid.

< 18 Ondergewicht
18 – 25 Gezond gewicht
> 25 Matig overgewicht
> 30 Obesitas

Viscerale vetwaarde

Dit is de hoeveelheid vet (orgaanvet) in de buikholte van zowel in als rond de vitale organen.
< 12 Gezond
13 t/m 59 Overmatig

Er bestaat een sterk verband tussen overmatig visceraal vet en hart- en vaatziekten.

BMR (Basal metabolic rate)

Dit is het basaal metabolisme. Het is de hoeveelheid energie die het lichaam minimaal nodig heeft wanneer het lichaam in volledige rust is.

Heeft u toch nog vragen over bepaalde waardes of heeft u een andere vraag betreffende de keuring, neem dan contact met ons op.

Bel 0228 – 543 903 of mail naar info@keurdokter.nl.

Download hieronder onze handige informatiefolder.

https://www.keurdokter.nl/wp-content/uploads/PMO-Check-1.jpg
Uitleg medische onderzoeken Tanita weegschaal