Cholesterol

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof in ons lichaam die wordt gemaakt in de lever. Het wordt gebruikt als bouwstof voor hormonen en lichaamscellen. Cholesterol wordt via het bloed vervoerd om op de juiste plek te komen, want overal in het lichaam is cholesterol nodig. Ons lichaam maakt genoeg cholesterol aan en neemt het op uit voeding, maar door allerlei factoren kan het uit balans raken.

LDL & HDL

Er bestaan twee soorten cholesterol, namelijk LDL ( low density lipoproteïne) en HDL ( high density lipoproteïne ). LDL wordt het ‘slechte’ cholesterol genoemd en HDL het ‘goede’ cholesterol.

Het LDL plakt zich vast aan beschadigingen van de vaatwand. De bloedvaten slibben langzaam dicht en het bloed kan met moeite er doorheen stromen. Dit stimuleert het ontstaan van slagaderverkalking. Vandaar dat het ‘slechte’ cholesterol wordt genoemd.

Beschadigingen aan de vaatwand ontstaan door:

  • Roken
  • Een hoge bloeddruk
  • Ouderdom

Het HDL gaat gepaard met een kleiner risico op slagaderverkalking. Dit komt doordat het HDL vanuit de vaatwand naar de lever wordt vervoerd. De lever zorgt ervoor dat het cholesterol via de ontlasting het lichaam verlaat. Daarom wordt HDL het ‘goede’ cholesterol genoemd.

Triglyceriden

Buiten cholesterol is er ook vet aanwezig in het bloed, dit noemen we triglyceriden. Triglyceriden zijn de vetten uit de voeding. Na elke maaltijd verhoogt het triglyceridengehalte in het bloed. Daarna daalt het gehalte weer. Hoe lager het gehalte, hoe beter. Een verhoogd triglyceridengehalte verhoogt namelijk het ontstaan van slagaderverkalking.

De normaalwaarden zijn:

– HDL: 1.0 mmol/l of hoger voor mannen, 1,2 mmol/l of hoger voor vrouwen;

– LDL: 2,5 mmol/l of lager;

– Het triglyceride gehalte: 1,7 mmol/l of lager.

Met een bloedtest wordt het cholesterolgehalte bepaald. Hieruit komen verschillende cholesterolwaarden. Naast het totale cholesterolgehalte worden het LDL- HDL- en het triglyceridengehalte van het bloed gemeten.

Je spreekt van een hoog cholesterol als:

– Het totale cholesterol hoger is dan 5 mmol/l;

– Het triglyceride hoger is dan 1,7 mmol/l;

– Het LDL hoger is dan 2,5 mmol/l.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een te hoog cholesterol gehalte, de oorzaken kunnen zijn:

  • Erfelijke aanleg;
  • Voeding;
  • Overgewicht;
  • Suikerziekte (diabetes);
  • Roken;
  • Langzaam werkende schildklier.

Het eten van verzadigd vet is de belangrijkste oorzaak van een te hoog cholesterolgehalte. Het lichaam maakt meer cholesterol aan door het eten van voeding met verzadigde vetten. Denk daarbij onder andere aan roomboter, vette vleeswaren en volle melkproducten. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het belangrijk om producten met verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet zoals vis, noten, magere- en halfvolle zuivelproducten.

De meeste hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Een hoog cholesterol kan slagaderverkalking veroorzaken, daarom is een hoog cholesterol een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Een te hoge cholesterolwaarde in het bloed bevordert de ontwikkeling van slagaderverkalking, dit betekent dat de slagaders nauwer worden. Doordat er weinig bloed stroomt, krijgen de organen (zoals de hersenen of het hart) minder zuurstof. Vetachtige stoffen blijven kleven op beschadigde plekken in de slagaderwanden, dit heet plaque. Als er een plaque scheurt, ontstaat er een bloedstolsel. Wanneer het bloedstolsel los raakt kan het met de bloedstroom meegevoerd worden of het bloedvat direct afsluiten. Als het bloedstolsel verderop in de bloedstroming blijft steken, wordt de bloedtoevoer helemaal afgesloten. Het weefsel wat daar achter zit krijgt geen zuurstof en sterft af. Een voorbeeld daarvan is bij het hart; als je een hartinfarct hebt, sterft er een gedeelte van de hartspier af door zuurstofgebrek.

Gevolgen

Er zijn verschillende gevolgen van een te hoog cholesterol. Dit hangt er vanaf welk bloedvat er wordt afgesloten. De mogelijke gevolgen zijn:

  • Hartinfarct (vernauwing van de kransslagaders)
  • Herseninfarct of TIA (beroerte), (vernauwing in de hersenen of halsslagader)
  • Etalagebenen (vernauwing van de beenslagader)
  • Gevaarlijke vorm van een hoge bloeddruk. Dit kan ontstaan door vernauwing van de nierslagader.

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken voor een keuring bel dan naar 0228 – 543 903 of neem contact op via ons  contactformulier .

Nieuws

Keurdokter Blog

2018-08-14T13:51:20+01:00

Vindt u dit interessant? Deel dit via Social Media!

Ga naar de bovenkant