Lange wachttijden en nieuwe tarieven bekend CBR

Lange wachttijden en nieuwe tarieven bekend CBR

Mensen die een medische beoordeling nodig hebben van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kunnen vertraging ondervinden door langere doorlooptijden.

Het CBR geeft aan dat er een stijging is in het aantal rijexamens en de groei van het aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer. Dit zorgt voor een toename van het aantal medische beoordelingen.

Door de aanhoudende economische groei doen steeds meer mensen rijexamen. Het aantal gezondheidsverklaringen stijgt dit jaar naar circa 650.000, dit is zo’n 8% meer dan in 2017. Ook het  aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer blijft toenemen.

Door de drukte krijgt zo’n 95,5% binnen vier maanden antwoord, begin mei was dit nog 98%. Hieronder vallen ouderen die na hun 75e gekeurd moeten worden, maar ook rijexamenkandidaten.

Het CBR geeft aan dat door de stijging van het aantal gezondheidsverklaringen wat zij moeten verwerken, de doorlooptijd soms wel eens kan oplopen tot 6 maanden. Normaal gesproken streeft het CBR naar maximaal 4 maanden wachttijd. Zei verwachten uiterlijk in het najaar van 2019 de doorlooptijden helemaal op orde te hebben. Gevolg van de grote drukte is ook dat mensen veel langer moeten wachten als ze het CBR bellen. De wachttijd is inmiddels opgelopen tot gemiddeld 30 minuten.

Online dienstverlening

Het CBR geeft aan dat ze naast de genoemde zaken voor de langere doorlooptijden ook werken aan verbetering van de online-dienstverlening. De verandering van systemen, andere manier van werken en de reorganisatie die er mee samenhangen, is een andere reden voor de vertraging van het afhandelen van de gezondheidsverklaringen.

Om het allemaal toch zo snel mogelijk te laten verlopen vergroot het CBR haar capaciteit. Echter zijn de problemen hier niet mee opgelost. Zij verwachten dat de situatie verbetert begin volgend jaar. De vertraging zal dan minder worden en mensen zullen dan eerder worden geholpen. Het verwerkingsproces is dan volledig geautomatiseerd en de informatie-uitwisseling tussen het CBR en de artsen vindt dan steeds vaker digitaal plaats waardoor het proces versnelt.

Tarieven 2019

De tarieven bij het CBR stijgen dit jaar gemiddeld met 5%. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de nieuwe marktconforme cao, de stijging van de pensioenpremie, het toegenomen aantal nader te beoordelen gezondheidsverklaringen en de inflatie. De gezondheidsverklaring gaat in 2019 € 37,80 (+3 euro) kosten.

Klik hier om alle tarieven van het CBR te bekijken voor 2019.

Bron: Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)

Hebt u een gezondheidsverklaring nodig? Klik hier voor uitleg!

Wilt u gelijk een afspraak maken voor een rijbewijskeuring of wilt u een afspraak maken voor één van onze andere medische keuringen?  Bel dan naar 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in. Wij staan u graag te woord!

Locaties Keurdokter:AlmereGrootebroekHeerhugowaardHoorn, Texel & Zaandam

Nieuws

Keurdokter Blog

2021-04-06T14:37:04+01:00

Vindt u dit interessant? Deel dit via Social Media!

Ga naar de bovenkant