Bloedonderzoek

Bloedonderzoek

Een bloedonderzoek, ook wel bloedprikken of bloedafname genoemd, is één van de meest uitgevoerde medische onderzoeken. Het is een vrij simpel onderzoek en duurt niet heel lang. Een bloedonderzoek gebeurt op verzoek van je huisarts, specialist, verloskundige of keurarts. Meestal moet je naar het ziekenhuis of een prikpost in de buurt maar soms doet de arts het ook zelf.

Hoe gaat het te werk?

Bloedprikken wordt meestal zittend en in de arm gedaan. De verpleegkundige legt een strakke band aan om de bovenarm. Daarna wordt het gebied rondom de ader ontsmet.

Nu wordt er met een holle naald, één of meerdere buisjes bloed afgenomen. Het bloed wordt vervolgens onderzocht in het laboratorium om te kijken of je bijvoorbeeld een bepaalde ziekte hebt. De uitslag van het bloedonderzoek wordt vervolgens verstuurd naar degene die het onderzoek heeft aangevraagd. In een volgende afspraak worden de uitslagen dan met u besproken.

Nuchter?

Als je gaat bloedprikken hoeft dit niet altijd nuchter. Het is afhankelijk waarvoor je geprikt gaat worden. Degene dit het heeft aangevraagd zal je voorafgaand informeren hierover. Indien je nuchter moet zijn voor het bloedprikken, mag je vanaf 12 uur ’s nachts niet eten, drinken en roken. Water en thee zonder suiker en uw medicijnen mogen wel ingenomen worden. Het is belangrijk dat dit ook wordt nageleefd zodat de uitslag niet kan worden beïnvloed.

Meest voorkomende bloedtesten bij Keurdokter:

  • Cholesterol gehalte, cholesterol vervoert vetten in het lichaam en is tevens de grondstof voor allerlei hormonen. Een verhoogde waarde van het cholesterol duidt op een verstoring van de vethuishouding.
  • Lever/nier functie, als de bloedwaarden buiten de normale grenzen vallen, kan dit een eerste aanwijzing zijn in de richting van een lever/nier ziekte. Als dit nog in het eerste stadium is, zijn er vaak nog geen lichamelijke klachten aanwezig.
  • IJzer gehalte, als dit gehalte te laag is krijg je vaak last van vermoeidheid en een bleke huid. Het is dan van belang om ijzerverhogende medicijnen te nemen of ijzerhoudend eten te nuttigen.
  • Ontstekingswaarden wordt ook wel BSE genoemd. Als deze waarden hoger zijn dan normaal betekent dit dat je ergens in je lichaam een ontsteking hebt.
  • Trombose, ook wel uitgelegd als afsluiting van de ader.

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken voor een keuring bel dan naar 0228 – 543 903 of neem contact op via ons contactformulier. 

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHoornHeerhugowaard, Vianen, Zaandam & Texel.

Nieuws

Keurdokter Blog

2021-04-20T09:48:53+01:00

Vindt u dit interessant? Deel dit via Social Media!

Ga naar de bovenkant