Verschillende rijbewijzen C

Om een vrachtwagen te kunnen besturen moet u in het bezit zijn van een C rijbewijs. Maar binnen de C rijbewijzen zijn er nog een aantal verschillen. Kent u ze?

Rijbewijs C1

Hiermee mag u een motorrijtuig besturen tussen de 3500 kg en 7500 kg. Dit geld dus ook voor een camper. De minimum leeftijd voor het behalen van dit rijbewijs is 18 jaar.

Rijbewijs C

Hiermee mag u een motorrijtuig besturen zwaarder dan 3500 kg. Dit geld dus ook voor een camper. De minimum leeftijd voor het behalen van dit rijbewijs is 21 jaar, tenzij u tegelijkertijd uw code 95 behaald, dan mag het vanaf 18 jaar.

‘E’

C1E of CE kunt u behalen zodat u een vrachtwagen met een aanhanger rijden waarbij de aanhanger zwaarder is dan 750 kg.

Bij C1E mag u met een vrachtauto een aanhanger trekken van meer dan 750 kg. Het gewicht van het motorvoertuig en de aanhanger mag dan maximaal 12.000 kg zijn.
Met een C1E rijbewijs mag u ook een voertuig van de categorie B een aanhanger trekken van meer dan 3500 kg. Het gewicht van het motorvoertuig en de aanhanger mag dan ook maximaal 12.000 kg zijn.

Bij een CE rijbewijs is er geen maximum gewicht aan de aanhanger of combinatie.

Wanneer mag u dan als vrachtwagenchauffeur aan de slag?

Pas als u ‘code 95’ hebt behaald mag u beroepsmatig een vrachtwagen besturen.

Geldigheid

De geldigheid van een rijbewijs C is 5 jaar. De volgorde van het verlengen van een groot rijbewijs, rijbewijs C, gaat als volgt:  Eerst krijgt u een brief van het CBR dat uw rijbewijs gaat verlopen. Het CBR vraagt u dan een gezondheidsverklaring in te vullen.

Vervolgens vraagt het CBR u langs te gaan bij een onafhankelijke keuringsarts om uw gezondheid te checken.

Deze keuring kunnen we bij Keurdokter voor u verrichten. Maak een afspraak bij Keurdokter.
Dit kan door te bellen naar 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in. Wij staan u graag te woord!
Locaties Keurdokter: Almere, Andijk, HoornHeerhugowaard, Texel en Zaandam.

Blog

  • FAQrijbewijskeuringen

3 vragen rondom rijbewijskeuringen

Veelgestelde vragen over Rijbewijskeuringen Moet u binnenkort medisch gekeurd worden voor uw rijbewijs? We delen een aantal veel gestelde vragen met u! Een rijbewijs keuring, wanneer moet dat? Als u een groot rijbewijs heeft [...]

  • Declaration of Health China Medische Keuring

Declaration of Health China

Working or Studying in China If you are going to China for work or studies, a medical examination often a mandatory part of the visa application. The requirements for the medical examination may vary [...]

  • Declaration of Health China Medische Keuring

Medische keuring China

Read this blog in English, click here Werken of Studeren in China Als u binnenkort gaat studeren of werken in China, weet dan dat een medische keuring vaak een verplicht onderdeel is van [...]

Nieuws