Geldigheid van alle EU-rijbewijzen verder verlengd *Update*

Home/Nieuws/Geldigheid van alle EU-rijbewijzen verder verlengd *Update*

Coulance regeling CBR verder verlengd

Verdere verlenging verlopen rijbewijs

Omdat tot op heden nog niet alle achterstanden zijn weggewerkt bij het CBR en nog niet iedereen op korte termijn terecht kan bij de specialist of keuringsarts, is de geldigheid van het rijbewijs verder verlengd. Dit heeft de Europese Commissie besloten.

Tien maanden uitstel

Door de maatregelen tegen het coronavirus, kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. De Europese Commissie heeft daarom besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 september 2020 tot en met 30 juni 2021 verlopen, met tien  maanden te verlengen. Dit is gerekend vanaf de datum dat uw rijbewijs verloopt. Dus stel uw rijbewijs is geldig tot 12 april 2021, dan mag u met dit rijbewijs blijven rijden tot 12 februari 2022.

Iedereen kan met een verlopen rijbewijs blijven rijden binnen Europa. Dus ook de bestuurders die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening een rijbewijs voor maar één of drie jaar hebben gekregen. Wel roept de minister deze mensen op om goed na te denken over of het in sommige gevallen verstandig is om de weg op te gaan zonder medisch gekeurd te zijn.

De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of zijn geschorst. Bijvoorbeeld door verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer.

75+ Rijbewijs en code 95

Ook bestuurders van 75 jaar of ouder die een tijdelijke verlenging van het rijbewijs hebben, kunnen door dit Europese besluit nu met de auto of camper naar het buitenland.

Heeft u code 95 op uw rijbewijs en is deze verlopen of verloopt deze? Ook deze blijft langer geldig. De einddatum wordt hierbij als vertrekpunt genomen. De geldigheid van de gevolgde nascholingscursussen wordt verlengd zodat ook de cursussen die u aan het begin heeft gevolgd meetellen voor de verlenging van de code 95. Lees hier meer via CBR.

Voor rijbewijzen en de code 95 die verliepen of gaan verlopen geldt:

  • Het rijbewijs verliep in de periode tussen 1 februari en 1 juni 2020: het rijbewijs is nog geldig tot 1 juli 2021
  • Het rijbewijs verliep in de periode vanaf 1 juni tot 1 september 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden na de verloopdatum geldig
  • Het rijbewijs verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.

Medische keuring

Bij het CBR is er eind april 65% van de normale instroom aan keuringsrapporten en medische rapportages binnengekomen. Vanaf begin mei 2020 is het verbod op contactberoepen opgeheven en zijn de keuringsmogelijkheden weer verhoogd.
Bij Keurdokter kunt u weer op alle locaties terecht voor een medische keuring voor het rijbewijs. Hierin volgen wij de richtlijnen van het RIVM. Veiligheid staat hierbij voorop.

Wilt u meer informatie over de medische keuring voor het rijbewijs of een andere keuring? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHeerhugowaardHoorn, Texel, Vianen & Zaandam.

Nieuws

Keurdokter Blog

2021-04-29T15:51:40+01:00

Vindt u dit interessant? Deel dit via Social Media!

Ga naar de bovenkant