Juist nu een PMO laten uitvoeren

Verzuim voorkomen is beter dan verzuim beheersen

Er is in de meeste sectoren veel veranderd op de werkvloer sinds de Covid-19 pandemie. Steeds meer werknemers werken (gedeeltelijk) thuis. Sommigen willen niet meer anders terwijl weer anderen niet kunnen wachten totdat ze weer naar kantoor mogen.
Waarom is het juist in deze tijd waardevol om een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) uit te laten voeren onder werknemers?

Werkstress gezondheid

Heeft u vragen over een PMO?

Bel 0228 – 543 903

Gezondheid

De reden om als bedrijf een PMO aan te bieden is om de gezondheid en leefstijl van medewerkers in kaart te brengen en verzuim en uitval te voorkomen.
Een werkgever is verplicht (Arbowet) om een PMO aan te bieden aan zijn/haar medewerkers. Elke medewerker mag zelf de keuze maken om hier wel of niet gebruik van te maken. Deelname is namelijk niet verplicht.

Absenteïsme of verzuim
Ziek = lichamelijk of geestelijk niet in orde
Verzuim = nalatigheid
Ziekteverzuim = het wegblijven van het werk vanwege ziekte

Waarom is een PMO in coronatijd toch belangrijk?

Het hybride werken (combinatie van thuiswerken en werken op locatie) is het nieuwe normaal. Bij veel bedrijven is tijdens de lockdown gebleken dat het thuiswerken voordelen kan opleveren.
De voordelen zitten voornamelijk op praktisch vlak. Daarentegen valt het sociale aspect door thuiswerken grotendeels weg: geen praatje bij het koffieapparaat, geen roerige kantoortuin en geen fysieke vergaderingen.
Toch is het zaak om de (mentale)gezondheid van de medewerkers in de gaten te houden: hoe voelen ze zich? Hebben ze gezondheidsklachten? Zijn ze tevreden? Hoe is de privé-werk verhouding? Hebben ze een goede thuiswerkplek?

Uit de ziekenhuiscijfers blijkt dat 80% van de coronapatiënten op de ic kampt met overgewicht. Vanwege de beperkende maatregelen zijn er minder mogelijkheden om te ontspannen en de gedachten te verzetten. Mensen sporten en bewegen minder, kunnen somber worden en kunnen meer stress ervaren. Een goede gezondheid wordt daarom belangrijker, zowel fysiek als mentaal.

  • Lees hier meer over COVID-19 op de Nederlandse IC’s

Preventief onderzoek kan daarom uitval op een later moment voorkomen. Hieronder in de grafiek van het CBS is goed te zien dat het percentage ziekteverzuim langzaam stijgt. In het derde kwartaal van 2021 was dit 4,6% waar het in datzelfde kwartaal in 2019 4,4% was.

Ziekteverzuim werknemers cijfers CBS

Fysiek onderzoek vs vragenlijst

Een PMO kan in samenspraak met het bedrijf samengesteld worden naar elke afzonderlijke bedrijfstak. Het kan bestaan uit een lichamelijk onderzoek, een gevalideerde vragenlijst of een combinatie van beiden.

Lichamelijk onderzoek

Een basis PMO bestaat uit:

  • Controle urine op 7 waarden;
  • Bloeddruk meten;
  • Visus meten;
  • Lengte, gewicht en BMI berekenen (biometrie);
  • Cholesterol meten (vingerprik);
  • Uitslagenkaartje.

Het PMO kan uitgebreid worden met bijvoorbeeld een hartfilmpje (ECG), longfunctietest (spirometrie), beeldschermtest, bloedtest of audiotest.

Bekijk hier onze verschillende pakketten.

Vragenlijst

Binnen de Risico- inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is een gevalideerde vragenlijst een belangrijke toevoeging. De directie krijgt zo op groepsniveau (bij minimaal 25 deelnemers) én de medewerker op individueel niveau inzicht in de gezondheid, vitaliteit en leefstijl.
Elke medewerker krijgt een persoonlijke terugkoppeling. Dit zijn handvaten om aan de slag te gaan met verbeteracties, praktische tips en adviezen om de mentale gezondheid te verhogen. (bron: SKB)

Heeft u interesse in de mogelijkheden van een PMO bij u op het werk? Neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen of bel naar 0228 – 543 903.

Locaties KeurdokterAlmereGrootebroekHeerhugowaardHoorn, Texel & Zaandam.

Nieuws

Keurdokter Blog

2022-02-01T13:26:19+01:00

Vindt u dit interessant? Deel dit via Social Media!

Ga naar de bovenkant