Mag ik met epilepsie nog wel autorijden?

U bent als bestuurder verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en voor de veiligheid van andere weggebruikers. In de wet zijn er regels vastgesteld met betrekking tot rijden met epilepsie. Twijfelt u of u veilig kunt rijden met uw aandoening of medicijngebruik? Neem dan contact op met uw huisarts of behandelend specialist. U dient in ieder geval de epileptische aanvallen door te geven bij het CBR. Lees hieronder hoe het precies zit met epilepsie.

Wat is epilepsie?

Epilepsie betekent dat er even een soort kortsluiting is in de hersenen. Maar epilepsie uit zich niet bij iedereen hetzelfde. Vaak wordt er gedacht dat epilepsie betekent dat iemand op de grond valt en met armen en benen schokkende bewegingen maakt. Echter bestaan er verschillende soorten aanvallen.

Een belangrijk verschil zit hem in de plek van de hersenen waar de aanval begint. Zo kan het in één deel van de hersenen (focaal begin) of in beide hersenhelften (gegeneraliseerd begin) beginnen. Een epileptische aanval in één deel van de hersenen komt het vaakst voor. Het uit zich bijvoorbeeld door tintelingen of een reactie in je bewegingen.

Wanneer de aanval begint in beide hersenhelften dan raakt de persoon helemaal buiten bewustzijn. Deze grote aanvallen gebeuren in een bepaalde volgorde:

  1. Het lichaam verstijft (tonische deel van de aanval).
  2. Het lichaam schokt (clonische deel van de aanval).
  3. Het lichaam verslapt (atonische deel van de aanval).
  4. Het lichaam herstelt.

De verschillende onderdelen zoals hierboven kunnen ook los van elkaar voorkomen. De mate van heftigheid kan sterk verschillen.

Behandeling

Bij ongeveer 70% van de patiënten helpen medicijnen om de aanvallen te voorkomen. Omdat een epileptische aanval soms maar één keer hoeft voor te komen, schrijft een arts pas medicijnen voor na een tweede aanval.
Wanneer medicijnen niet helpen en er een duidelijke oorzaak in de hersenen te zien is die de epileptische aanvallen veroorzaakt, dan kan een operatie of andere behandeling helpen.

Bron: Hersenstichting

Kan ik rijden met epilepsie?

Het verliezen van het bewustzijn in het verkeer is gevaarlijk. Het CBR heeft daarom regels opgesteld betreffende het autorijden en epilepsie.

Gaat u uw rijbewijs halen en heeft u wel eens een epileptische aanval gehad?Iedereen die een rijbewijs wil halen vult de gezondheidsverklaring in bij het CBR. Vul dan bij vraag 8 "Heeft u weleens een epileptische aanval gehad?" een "Ja" in.
Heeft u al een rijbewijs en heeft u een epileptische aanval gehad?In dat geval moet u 6 maanden aanvalsvrij zijn voordat u weer mag autorijden. U vult dan ook een gezondheidsverklaring in bij het CBR.
Heeft u al een rijbewijs en heeft u meerdere epileptische aanvallen gehad? In dat geval dient u 12 maanden aanvalsvrij te zijn voordat u mag rijden. U vult dan ook een gezondheidsverklaring in bij het CBR.

Na het invullen van de gezondheidsverklaring krijgt u een verwijzing naar een neuroloog of arts. U mag zelf kiezen naar welke neuroloog u gaat. Wanneer u 5 jaar of langer aanvalsvrij bent kunt u ook naar een andere arts. Dit staat dan ook vermeld in de verwijsbrief.
Het CBR beoordeelt met de informatie van de neuroloog (of arts) of u nog veilig de weg op kunt.

* Wanneer u een ongeval veroorzaakt en u heeft niet bij het CBR gemeld dat u epilepsie heeft, dan kan het zijn dat de verzekering de schade niet vergoedt. Informeer hierover bij uw verzekeraar. 

Rijgeschikt met epilepsie

Bij het verlengen/vernieuwen van het rijbewijs na een epileptische aanval krijgt u code 105 op uw rijbewijs. Hiermee kunt u geen beroep uitoefenen waarbij u mensen meeneemt zoals taxichauffeur of als rijinstructeur.
Bij rijgeschiktheid krijgt u eerst een rijbewijs met een geldigheid van maximaal 2 jaar. Heeft u in die 2 jaar geen epileptische aanval meer gehad dan krijgt u een rijbewijs voor 3 jaar. Als u ook daarna geen epileptische aanval meer krijgt dan bent u onbeperkt rijgeschikt. Code 105 blijft nog wel op het rijbewijs.

Epilepsie en een groot rijbewijs

De regels voor vrachtwagen- en buschauffeurs zijn strenger dan voor mensen met alleen een rijbewijs voor de personenauto. Wanneer iemand beschikt over een groot rijbewijs en ondertussen een epileptische aanval krijgt, dan mag de chauffeur 5 jaar niet rijden en hij/zij dient een nieuwe gezondheidsverklaring in bij het CBR.
Stel u heeft een epileptische aanval gehad maar na 2 jaar is er geen aanval meer geweest en u slikt ook geen epilepsiemedicatie dan kunt u zich eventueel opnieuw laten beoordelen door de neuroloog. Deze specialist beoordeelt of u mogelijk eerder veilig de weg op kan. Dit nieuwe rijbewijs is maximaal 1 jaar geldig. Daarna wordt uw gezondheid regelmatig gecontroleerd en bij rijgeschiktheid krijgt u een rijbewijs voor 3 en daarna voor 5 jaar.

Het gebruik van medicijnen tegen epileptische aanvallen is in geen geval toegestaan voor bezitters van een groot rijbewijs.

Een chauffeur met een C(E)/D(E) rijbewijs moet elke 5 jaar gekeurd worden door een bedrijfsarts.

Bron: CBR

Bent u al enkele jaren aanvalsvrij en heeft u van het CBR een verwijzing gekregen naar een keurend arts? Maak een afspraak bij Keurdokter.

Dit kan door te bellen naar 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in. Wij staan u graag te woord!

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHoornHeerhugowaard, Texel en Zaandam.

Blog

  • FAQrijbewijskeuringen

3 vragen rondom rijbewijskeuringen

Veelgestelde vragen over Rijbewijskeuringen Moet u binnenkort medisch gekeurd worden voor uw rijbewijs? We delen een aantal veel gestelde vragen met u! Een rijbewijs keuring, wanneer moet dat? Als u een groot rijbewijs heeft [...]

  • Declaration of Health China Medische Keuring

Declaration of Health China

Working or Studying in China If you are going to China for work or studies, a medical examination often a mandatory part of the visa application. The requirements for the medical examination may vary [...]

  • Declaration of Health China Medische Keuring

Medische keuring China

Read this blog in English, click here Werken of Studeren in China Als u binnenkort gaat studeren of werken in China, weet dan dat een medische keuring vaak een verplicht onderdeel is van [...]

Nieuws