Kan ik veilig autorijden met een hartziekte?

Heeft het hebben van een hartaandoening invloed op het autorijden?
In de meeste gevallen hoeft dit geen belemmering te zijn voor de rijvaardigheid. In de Regeling eisen geschiktheid 2000 staan de eisen waaraan een bestuurder moet voldoen. Wel is het rijbewijs maar geldig voor 5 jaar i.p.v. 10 jaar en is er om de 5 jaar een medische keuring nodig.

Rijden met een ICD

In de web serie van het CBR gaat Algemeen directeur van het CBR Alexander Pechtold in gesprek met verschillende bestuurders die om medische redenen in aanraking komen met het CBR.

In aflevering 1 rijdt Jos mee met Pechtold. In 2013 gaat Jos wegens benauwdheidsklachten langs bij zijn huisarts. Hij wordt gelijk doorverwezen naar de cardioloog.
Meneer krijgt een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) waarmee zijn hartritme wordt bijgehouden. Hij mocht vervolgens 2 maanden niet autorijden (oude regelgeving). Tegenwoordig mag je na het plaatsen van een preventieve ICD na 2 weken weer deelnemen aan het verkeer.

Jos kwam in aanraking met het CBR toen hij na deze 2 maanden rijontzegging een gezondheidsverklaring moest indienen waarin hij verklaart dat hij hartpatiënt is. Daarnaast was er ook een verklaring nodig van de cardioloog waarin staat in welke klasse zijn gezondheidsrisico valt.
Zijn rijbewijs is nu 5 jaar geldig en moet hij om de 5 jaar weer medisch gekeurd worden. Ook heeft hij de code 100 op zijn rijbewijs. Hiermee mag hij alleen autorijden voor privédoeleinden.
Jos zit bij de patiëntenvereniging STIN en informeert anderen over rijden met een hartkwaal.

Alexander gaat over deze kwestie ook te rade bij Ruud Bredewoud, hoofd medische zaken bij het CBR. Hij legt uit dat de regelgeving omtrent rijden met een hartaandoening in de loop der jaren is veranderd. In het begin van de ICD mocht men helemaal geen auto meer rijden. Later alleen voor privégelegenheden en tegenwoordig zelfs beperkt voor zakelijke doeleinden (code 101).

Bekijk of luister hier de hele (video)podcast.

Bekijk hier het hele autogesprek:

Medische keuring hart- en vaatziekten

Het hebben van een hartaandoening hoeft geen belemmering te zijn voor het autorijden.
Wanneer u de leeftijd van 75 jaar bereikt, dient u een nieuwe gezondheidsverklaring in bij het CBR.

Een vraag in de gezondheidsverklaring is: ‘Heeft u een ziekte van uw hart of van uw bloedvaten?’. U vult hier bijvoorbeeld ‘ja’ in als u een pacemaker of ICD heeft. Of als u een hartaanval heeft gehad of een open hartoperatie.
Of als u een afwijking heeft aan uw bloedvaten, zoals aderverkalking, of als u gedotterd bent of geopereerd. (bron: CBR)

U krijgt in dit geval twee keuringsverslagen toegestuurd van het CBR. Een verwijzing 75+ en een verwijzing ‘hart- en vaatziekten’. In de meeste gevallen hoeft u hiermee niet naar een cardioloog en kunnen de formulieren door 1 keuringsarts ingevuld worden. Dit staat in uw brief van het CBR.

Lees hier meer over wat het CBR zegt over de verschillende hartaandoeningen en autorijden.

Ik heb sinds kort een hartaandoening. Moet ik dit melden bij het CBR?

Krijgt u na het halen van uw rijbewijs en voor uw 75ste verjaardag een hartaandoening?
Er is geen meldplicht, echter heeft u wel een morele plicht om uw hartaandoening te melden bij het CBR als deze uzelf en anderen in het verkeer in gevaar kan brengen.
Twijfelt u of u veilig kunt rijden? Bespreek dit dan met uw huisarts, cardioloog of verpleegkundige. Hij of zij kan u vertellen of het verstandig is om uw hartaandoening te melden bij het CBR. Wilt u dit liever door het CBR laten beoordelen, vul dan een nieuwe gezondheidsverklaring in bij het CBR.

Als u een ongeval veroorzaakt en u heeft niet gemeld dat u een hartaandoening heeft, kan het zijn dat de verzekering de schade niet vergoedt. Informeer bij uw verzekeraar of kijk in uw polisvoorwaarden of dit in uw geval zo is.

Heeft u een verwijzing van het CBR gekregen voor hart- en vaatziekten? Deze keuring kunnen we bij Keurdokter voor u verrichten? Maak een afspraak bij Keurdokter.

Dit kan door te bellen naar 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in. Wij staan u graag te woord!

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHoornHeerhugowaard, Texel en Zaandam.

Blog

  • Medische Keuring Thailand

Declaration of Health Thailand

Working or Studying in Thailand Perhaps you are planning an adventure to Thailand soon, whether for work, study or vacation. A medical examination may be a requirement as part of your visa application for [...]

  • Medische Keuring Thailand

Medische keuring Thailand

Read this blog in English, click here Werken of Studeren in Thailand Wellicht staat er voor u binnenkort een avontuur naar Thailand op de planning, of het nu voor werk, studie of vakantie [...]

  • Keurdokter Mobiele Keuringsruimte

FAQ Mobiele Keurruimte

FAQ Mobiele Keurruimte Keurdokter Misschien heeft u onze mobiele keurruimte al zien rijden! Sinds dit voorjaar is het ook mogelijk om medische keuringen voor u en uw collega's uit te voeren, zonder dat [...]

Nieuws

  • Keurdokter Mobiele Keuringsruimte

Nieuwe Keur Locatie op Wielen in de Krant

Eerste keuring op locatie met aanhanger Kijk, daar gaat onze nieuwe keur locatie! Leest u dat goed? Jazeker, onze nieuwe keur locatie staat op wielen! Met deze mobiele keuringsruimte kunnen we nu ook bij [...]

  • Krantenartikel Mobiele Keuringslocatie

Nieuwe Keurruimte op Wielen in de Krant

Keurdokter in de krant Afgelopen stonden we in de krant! Het ging over onze nieuwe keurruimte, die staat namelijk op wielen. Met deze mobiele keurruimte kunnen we nu ook bij u op locatie komen [...]