Het is tijd om uw code 95 te verlengen

Vanaf september 2016 is voor iedereen met een groot rijbewijs (C/D) code 95 verplicht gesteld voor alle beroepschauffeurs. Code 95 is vijf jaar geldig. Wanneer verloopt die van u? Wanneer u het rijbewijs wilt verlengen en deze samen wilt laten lopen met code 95 moet u ook medisch worden gekeurd.

Nascholing volgen

Veel beroepschauffeurs hebben in 2016 nog snel hun code 95 behaald. Iedere vijf jaar verlengt u deze door nascholing te volgen.
Deze nascholing is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid en bestaat uit 35 uur te volgen cursussen waarvan minimaal 7 uur (1 dag) praktijktraining.
De cursussen kunt u volgen bij CBR-erkende opleiders zowel klassikaal als online.

Wanneer u de 35 uur nascholing heeft volbracht dan heeft u dus code 95. Deze kunt u nu bijschrijven op het rijbewijs. Wanneer u deze voor de eerste keer haalt dan heet dit de basiskwalificatie. Deze krijgt u bij aanvragen van het rijbewijs automatisch bijgeschreven.

Hoe zie ik tot wanneer mijn code 95 geldig is?

Aan de achterkant van het rijbewijs staat de geldigheidsdatum van het rijbewijs en de verschillende categorieën van o.a. C, C1 en/of D, D1.

In kolom 12 achter ’95’ vindt u de de geldigheidsdatum van code 95.

Vervallen vrijstelling code 95

Volgens de Nederlandse wet hoefden chauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1955 geen basiskwalificatie of nascholing te doen. Zij kregen code 95 automatisch op hun rijbewijs bijgeschreven. Dit is echter in strijd met de Europese regels en is daarom weer ingetrokken. Vanaf december 2020 is ook voor deze groep code 95 verplicht.

Lees hier meer over deze automatische bijschrijving en wat dit betekent voor u.

35 Uur nascholing en nu?

Wanneer u wel nascholing heeft gevolgd maar deze nog niet is bijgeschreven op het rijbewijs dan is code 95 nog niet geldig. Bij controle volstaat alleen de bijschrijving code 95 op het rijbewijs. De handhavers hebben namelijk geen inzage in uw gevolgde cursussen.

Afhankelijk van de geldigheidsdatum van het rijbewijs kunt u uw rijbewijs verlengen of vernieuwen. Bij vernieuwing blijft de geldigheidsdatum gelijk. Wanneer u een rijbewijs wilt verlengen dan krijgt het rijbewijs een nieuwe geldigheidsdatum (5 jaar) maar is er wel een medische keuring nodig. Het voordeel van verlenging is dat u dan maar eens in de vijf jaar een nieuw rijbewijs nodig hebt.

Einddatum code 95 en rijbewijs categorie C(E) of D(E) samen laten lopen

Het precies gelijk laten lopen is zo goed als onmogelijk. De einddatum van code 95 staat namelijk vast.

Voorbeeld: 
Uw code 95 verloopt op 20-09-2021. U heeft alle 35 benodigde nascholingsuren voldaan en wilt code 95 verlengen. De nieuwe einddatum van code 95 wordt dan 20-09-2026. Om de einddatum van het rijbewijs zo kort mogelijk op deze datum (dus 20-09-2021) te krijgen dient u net voor 20-09-2021 het rijbewijs te verlengen. Hiervoor moet u dus wel gekeurd worden. De keuring zelf is een jaar geldig dus u kunt wachten met het verlengen bij het gemeentehuis tot kort voor verloop van de code 95.

Lees hier welke stappen u moet volgen om het rijbewijs te verlengen.

Heeft u vragen over een keuring of wilt u direct een afspraak maken? U kunt contact opnemen via 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHeerhugowaardHoorn, TexelVianen & Zaandam.

Busrijbewijs

Verschillende rijbewijzen D Om een voertuig voor meer dan 8 personen te mogen besturen moet u in het bezit zijn van een D rijbewijs. Maar binnen de D rijbewijzen zijn er nog een [...]

  • FAQrijbewijskeuringen

3 vragen rondom rijbewijskeuringen

Veelgestelde vragen over Rijbewijskeuringen Moet u binnenkort medisch gekeurd worden voor uw rijbewijs? We delen een aantal veel gestelde vragen met u! Een rijbewijs keuring, wanneer moet dat? Als u een groot rijbewijs heeft [...]

  • Declaration of Health China Medische Keuring

Declaration of Health China

Working or Studying in China If you are going to China for work or studies, a medical examination often a mandatory part of the visa application. The requirements for the medical examination may vary [...]