Wat is een (groot) rijbewijskeuring?

Een (groot) rijbewijskeuring geld in feite voor elke chauffeur van een zwaar voertuig. Volgens de normen van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) bent u als chauffeur verplicht een medisch onderzoek te ondergaan elke 5 jaar. Doormiddel van een (groot) rijbewijskeuring wordt er effectief en kwalitatief gekeken naar uw gezondheid. Tijdens de medische keuring wordt er dus gekeken of u als chauffeur aan de normen voldoet om zelfstandig en veilig een voertuig te besturen.

Wat wordt er precies gekeurd?

Als chauffeur van een zwaar voertuig wordt u sowieso op de volgende punten medisch gekeurd:

– Zicht
– Gehoor
– Lichamelijke conditie
– Geestelijke conditie
– Functioneren van armen, benen en wervelkolom
– Bloeddruk en bloedwaarden

Indien er behoefte is aan extra onderzoek. Of is het simpelweg nodig, dan wordt het medische onderzoek uitgebreid met de volgende controles:

– Meten van cholesterol
– Het berekenen van het BMI (lichaamsgewicht en lengte)

Code 95?

Deze term heeft u als werkgever of chauffeur ongetwijfeld een keer voorbij zien komen. Maar wat houdt Code 95 precies in? Met Code 95 toont de chauffeur aan dat hij vakbekwaam is. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs (met een einddatum) die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Deze code is vijf jaar geldig. Echter geld dit niet als een medische keuring en moet de chauffeur te allen tijde zich eens in de 5 jaar, medisch laten keuren.

Wilt u meer informatie over een (groot) rijbewijskeuring? Dan kunt u altijd even hier kijken.

Direct een afspraak maken of wilt u persoonlijk contact? Vul dan ons contactformulier in of bel naar 0228 – 543 903 of email ons naar info@keurdokter.nl

Keurdokter locaties:  Hoorn, Heerhugowaard, Grootebroek, Oosterend, Almere en Amsterdam

Rijbewijskeuring