Ademlucht of Perslucht?

Er is nog regelmatig verwarring over de medische keuring Ademlucht en Perslucht.

Het belangrijkste om te weten is wat het verschil is tussen buitenluchtafhankelijke en buitenluchtonafhankelijke adembescherming.
Ademhalingsbescherming wordt gebruikt om lucht in te ademen die vrij is van gevaarlijke stoffen. Dit is er in verschillende gradaties.

Om te weten welk type keuring er nodig is kunt u nagaan of er een masker met filter gedragen wordt of dat er een masker gebruikt wordt met een luchtfles op de rug.

Buitenluchtafhankelijke adembescherming

Asbest- en bodemsanering vindt bijna altijd plaats met een “overflow masker” Dit is een masker die over het gehele gezicht zit en een kleine overdruk maakt in het masker. Daardoor komen er geen vervuilde deeltjes in het masker. De drager van het masker kan in het masker vrij ademen.

De directe omgevingslucht wordt gefilterd en daarna meteen weer ingeademd, dit zijn:
– Filtermaskers;
– Stofmaskers;
– Filterbussen;
– Motor aangedreven systemen.

Dit is buitenlucht afhankelijke adembescherming. De inhoud van de keuring voor bijv. asbestsanering is dus zonder inspanningstest (fietstest of wel stress ECG)

Buitenluchtonafhankelijke adembescherming

Een enkele keer bij asbestsanering, maar vooral in een zeer vervuilde omgeving zoals bij rook of giftige dampen kan men niet werken met buitenluchtafhankelijke adembescherming maar dient men perslucht te dragen.

In dit geval wordt er geen gebruik gemaakt van lucht uit de omgeving, maar van afgesloten luchtcapsules. Hierin bestaan er 3 principes:
Ademluchttoestel, waarbij de lucht gedoseerd uit een hogedrukfles in het masker wordt gebracht;
Kringloopademtoestel (zuurstofgenererend voor gebruik als vluchtmasker);
– Aansluiting op een ademluchtleidingnet.

Perslucht is de bekende fles op de rug met een ademautomaat in de mond, dit wordt bij de brandweer en bij sommige petrochemische bedrijven gebruikt. Dit is buitenluchtonafhankelijke adembescherming. Hiermee werken is veel zwaarder en daarom is de keuring voor deze werkzaamheden dus mét een inspanningstest.

Afhankelijke adembescherming Onafhankelijke adembescherming
Asbestsaneringskeuring Bodemsaneringskeuring A+B+C
Bodemsaneringskeuring A+B Ademluchtkeuring met stresstest
Ademluchtkeuring  Brandwachtkeuring
Petrochemiekeuring Persluchtkeuring

Of u nu een bodemsaneringskeuring nodig heeft van klasse A, B of C , een brandwacht keuring of een asbestsaneringskeuring, bij Keurdokter weten we alles van de inhoud, protocollen en wettelijke eisen waaraan de medische keuring moet voldoen. Zo beschikt u altijd over de juiste keuring voor de juiste werkzaamheden.

Wilt u gelijk een afspraak maken voor een rijbewijskeuring of wilt u een afspraak maken voor één van onze andere medische keuringen?  Bel dan naar 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in. Wij staan u graag te woord!

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHoornHeerhugowaard, Texel en Zaandam.

Blog

  • Medische Keuring Thailand

Declaration of Health Thailand

Working or Studying in Thailand Perhaps you are planning an adventure to Thailand soon, whether for work, study or vacation. A medical examination may be a requirement as part of your visa application for [...]

  • Medische Keuring Thailand

Medische keuring Thailand

Read this blog in English, click here Werken of Studeren in Thailand Wellicht staat er voor u binnenkort een avontuur naar Thailand op de planning, of het nu voor werk, studie of vakantie [...]

  • Keurdokter Mobiele Keuringsruimte

FAQ Mobiele Keurruimte

FAQ Mobiele Keurruimte Keurdokter Misschien heeft u onze mobiele keurruimte al zien rijden! Sinds dit voorjaar is het ook mogelijk om medische keuringen voor u en uw collega's uit te voeren, zonder dat [...]

Nieuws

  • Keurdokter Mobiele Keuringsruimte

Nieuwe Keur Locatie op Wielen in de Krant

Eerste keuring op locatie met aanhanger Kijk, daar gaat onze nieuwe keur locatie! Leest u dat goed? Jazeker, onze nieuwe keur locatie staat op wielen! Met deze mobiele keuringsruimte kunnen we nu ook bij [...]

  • Krantenartikel Mobiele Keuringslocatie

Nieuwe Keurruimte op Wielen in de Krant

Keurdokter in de krant Afgelopen stonden we in de krant! Het ging over onze nieuwe keurruimte, die staat namelijk op wielen. Met deze mobiele keurruimte kunnen we nu ook bij u op locatie komen [...]