Wanneer zijn waterpokken besmettelijk?

Na ongeveer 2 jaar weinig besmettingen met waterpokken is het aantal gevallen dit jaar sterk toegenomen. Niet alleen bij jonge kinderen, ook bij personen van 12 jaar en ouder stijgt het aantal besmettingen. Was eerder in het najaar het aantal meldingen op zijn hoogtepunt, nu waart het virus zich vooral in de zomerperiode rond.

Vliegveld kind en ouder

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een virus (varicella zoster) en wordt gezien als een kinderziekte. Bijna ieder kind krijgt een keer waterpokken in zijn/haar leven. Met name in de winter en begin van de lente is het aantal besmettingen vaak het hoogst.

De ziekte is te herkennen aan de vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam. Voordat de blaasjes te zien zijn, is iemand het meest besmettelijk. Hierdoor wordt het vaak zonder weet in een snel tempo aan anderen overgedragen.

Het virus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Ook huid-op-huid contact zorgt ervoor dat een ander wordt besmet. Dit is met name het geval wanneer er nog vocht uit de blaasjes komt. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd en er korstjes opkomen dan is het virus niet meer besmettelijk.

Ziekteverloop waterpokken

  1. Vaak begint het met een verkoudheid;
  2. Koorts, hangerig en ziek;
  3. Er verschijnen vlekjes en blaasjes over het hele lichaam, vaak 2 dagen na de besmetting;
  4. Blaasjes worden troebel, drogen in en er ontstaan korstjes;
  5. Na 7 á 10 dagen verdwijnen de korstjes.

Fit to fly verklaring waterpokken

Een besmetting met waterpokken in de winter heeft vaak niet zoveel consequenties, een besmetting net voor een geplande vliegvakantie komt heel ongelukkig uit. Luchtvaartmaatschappijen stellen in dit geval ook bepaalde eisen aan de gezondheid. Informeer hiernaar bij de betreffende maatschappij.

Het kan zijn dat u een verklaring nodig heeft waarin staat dat het waterpokken-virus niet meer in de besmettelijke fase verkeert. Hiervoor kunt u bij Keurdokter terecht. De arts kijkt in dit geval naar de plekjes op het lichaam en of er geen verhoging is. De arts kan zo beoordelen of het veilig is om te vliegen. Bij groen licht – dat wil zeggen dat de blaasjes volledig zijn ingedroogd – wordt het certificaat gelijk meegegeven.

Wat te doen voor snellere genezing?

Wanneer de eerste blaasjes zich openbaren, is het vaak al te laat om zich af te zonderen. Het heeft daarom vaak geen zin om een kind met waterpokken thuis te houden aangezien de meest besmettelijke fase dan al voorbij is.

  • Ook al jeuken de korstjes, niet krabben. Door te krabben kan de jeuk erger worden en kunnen er infecties en kleine littekens ontstaan.
  • Bij pijnlijke blaasjes in de mond kunnen ijsjes of koude dranken helpen verzachten.
  • Bij de apotheek of drogist kunt u informeren naar verkoelende gel of lotion om op de vlekjes te smeren.
  • Bij koorts kunt u paracetamol geven. Geef geen ibuprofen bij waterpokken, dit kan soms ernstige huidproblemen geven.

Bronnen: Thuisarts,  NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap)

Gaat u binnenkort vliegen en heeft uw zoon of dochter waterpokken? Informeer naar de mogelijkheden of maak gelijk een afspraak.

Dit kan door te bellen naar 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in. Wij staan u graag te woord!

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHoornHeerhugowaard, Texel en Zaandam.

Blog

  • Medische Keuring Thailand

Declaration of Health Thailand

Working or Studying in Thailand Perhaps you are planning an adventure to Thailand soon, whether for work, study or vacation. A medical examination may be a requirement as part of your visa application for [...]

  • Medische Keuring Thailand

Medische keuring Thailand

Read this blog in English, click here Werken of Studeren in Thailand Wellicht staat er voor u binnenkort een avontuur naar Thailand op de planning, of het nu voor werk, studie of vakantie [...]

  • Keurdokter Mobiele Keuringsruimte

FAQ Mobiele Keurruimte

FAQ Mobiele Keurruimte Keurdokter Misschien heeft u onze mobiele keurruimte al zien rijden! Sinds dit voorjaar is het ook mogelijk om medische keuringen voor u en uw collega's uit te voeren, zonder dat [...]

Nieuws

  • Keurdokter Mobiele Keuringsruimte

Nieuwe Keur Locatie op Wielen in de Krant

Eerste keuring op locatie met aanhanger Kijk, daar gaat onze nieuwe keur locatie! Leest u dat goed? Jazeker, onze nieuwe keur locatie staat op wielen! Met deze mobiele keuringsruimte kunnen we nu ook bij [...]

  • Krantenartikel Mobiele Keuringslocatie

Nieuwe Keurruimte op Wielen in de Krant

Keurdokter in de krant Afgelopen stonden we in de krant! Het ging over onze nieuwe keurruimte, die staat namelijk op wielen. Met deze mobiele keurruimte kunnen we nu ook bij u op locatie komen [...]