Codes op het rijbewijs

Heeft u wel eens op de achterkant van uw rijbewijs gekeken? Hier staan verschillende afkortingen op en het kan zijn dat er ook een bepaalde code bij staat. Lees hieronder meer over de meest voorkomende rijbewijscodes.

Rijbewijscategorieën

De letters naast de icoontjes van voertuigen staan voor de verschillende rijbewijscategorieën. Wanneer u in het bezit bent van een rijbewijs voor de personenauto dan staat er achter de B in de eerste kolom de datum van het behalen van het rijbewijs en in de tweede kolom tot wanneer het rijbewijs geldig is.

Wanneer u een extra categorie wilt halen dan laat u deze categorie bijschrijven op het rijbewijs. Hiervoor dient u een nieuw rijbewijs aan te vragen bij het gemeentehuis. Wilt u een categorie laten vervallen, dan hoeft u dit niet apart aan te geven bij de gemeente. Bij het opnieuw aanvragen komt deze automatisch te vervallen.

Rijbewijscodes

In de meest rechter kolom op het rijbewijs is er ruimte waarin eventuele beperkingen/vermeldingen (codes) kunnen worden opgenomen. Het kan zijn dat u een bepaalde code krijgt bijvoorbeeld door een medische beperking. Dit betekent dat u alleen onder bepaalde voorwaarden mag rijden.
Voor chauffeurs met een groot rijbewijs zijn de eisen zwaarder.

Hieronder enkele meest voorkomende codes:

  • Code 01 Correctie en/of bescherming van het gezichtsvermogen

Deze code heeft te maken met uw zicht. De volledige code bestaat uit 4 cijfers. 01.06 betekent bijvoorbeeld dat u alleen mag rijden wanneer u een bril of contactlenzen draagt.

  • Code 05 Beperkte rijbevoegdheid (onderhevig aan beperkingen om medische redenen)

Het CBR kan iemand specifieke beperkingen opleggen. Zo kan het zijn dat iemand alleen mag rijden bij daglicht (05.01), alleen binnen een straal van .. km vanaf de woonplaats van de rijbewijshouder of alleen binnen stad/regio (05.02) of bijvoorbeeld alleen rijden in gezelschap van een andere rijbewijshouder (05.05).

  • Code 10 Aangepaste versnellingsbak

Mag u vanwege uw medische situatie alleen in een automaat rijden? Dan krijgt u code 10.02 op uw rijbewijs.
Wanneer u er zelf voor heeft gekozen om praktijkexamen te doen in een automaat dan krijgt u code 78 op het rijbewijs.

  • Code 100 

Met deze code op het rijbewijs mag u alleen rijden tijdens privé gebruik en bijvoorbeeld rijden in geval van woon-werkverkeer. Het is dus niet toegestaan om met deze code voor uw werk te rijden.

  • Code 101

Heeft u code 100 gekregen op uw rijbewijs en heeft u het rijbewijs nodig voor uw werk? Dan kunt u code 101 aanvragen. Het is dan mogelijk om onder bepaalde voorwaarden tocht voor uw werk te rijden. Bijvoorbeeld maximaal 4 uur rijden voor werk als koerier. Personenvervoer of als rijinstructeur is niet toegestaan.

Bekijk hier wat de andere codes betekenen. (Bron: Overheid)

Wilt u uw rijbewijs verlengen en dient u daarvoor gekeurd te worden? Maak een afspraak bij Keurdokter.

Dit kan door te bellen naar 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in. Wij staan u graag te woord!

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHoornHeerhugowaard, Texel en Zaandam.

Blog

  • FAQrijbewijskeuringen

3 vragen rondom rijbewijskeuringen

Veelgestelde vragen over Rijbewijskeuringen Moet u binnenkort medisch gekeurd worden voor uw rijbewijs? We delen een aantal veel gestelde vragen met u! Een rijbewijs keuring, wanneer moet dat? Als u een groot rijbewijs heeft [...]

  • Declaration of Health China Medische Keuring

Declaration of Health China

Working or Studying in China If you are going to China for work or studies, a medical examination often a mandatory part of the visa application. The requirements for the medical examination may vary [...]

  • Declaration of Health China Medische Keuring

Medische keuring China

Read this blog in English, click here Werken of Studeren in China Als u binnenkort gaat studeren of werken in China, weet dan dat een medische keuring vaak een verplicht onderdeel is van [...]

Nieuws