Kan ik veilig autorijden met een vorm van dementie?

Heeft het hebben van dementie invloed op het autorijden?
Wanneer dementie in zeer lichte tot lichte mate aanwezig is kan iemand rijgeschikt worden verklaard. In de Regeling eisen geschiktheid 2000 staan de eisen waaraan een bestuurder moet voldoen. Wel is het rijbewijs in de meeste gevallen korter dan 5 jaar geldig.

Rijden met diagnose alzheimer

Dementie is een omschrijving voor een situatie waarbij er achteruitgang van het denkvermogen en verandering in het gedrag optreedt. Geheugenstoornissen alleen maken iemand niet dement en niet bij alle vormen van dementie komen geheugenstoornissen voor.
Er wordt pas over dementie gesproken als de klachten zo ernstig zijn dat ze het functioneren in het dagelijkse leven beïnvloeden.

De termen dementie en de ziekte van alzheimer worden vaak door elkaar gebruikt. Maar dementie is dus een verzamelnaam voor symptomen waarbij de hersenen worden aangetast waardoor iemands verstandelijke vermogens achteruitgaan. Diverse ziekten kunnen dementie veroorzaken. De ziekte van Alzheimer is er één van en de meest voorkomende en bekendste oorzaak van dementie. (Bron: Alzheimercentrum Amsterdam)

In gesprek met

In de tweede CBR podcast neemt Monique plaats naast Algemeen directeur Alexander Pechtold in de auto. Rob, de man van Monique kreeg een aantal jaar geleden de diagnose Alzheimer. Hij mocht niet meer rijden en moest eerst een rijtest afleggen en een nieuwe gezondheidsverklaring invullen.
Het rijgedrag kan sterk beïnvloed worden door dementie. Dagelijkse handelingen, plannen, situaties inschatten en keuzes maken kunnen moeilijker gaan wanneer iemand dementie heeft.
De man van Monique heeft nu al twee keer een rijbewijsverlenging gehad van een jaar. Ze legt uit dat ze wel veranderingen ziet in het rijgedrag van Rob. Zo rijdt hij tegenwoordig een stuk rustiger dan voorheen.

Bekijk of luister hier de hele (video)podcast.

Bekijk hier het hele autogesprek:

Medische keuring dementie

Wanneer de diagnose dementie is gesteld dan moet u dit doorgeven aan het CBR. U dient een nieuwe gezondheidsverklaring in bij het CBR.

Een vraag in de gezondheidsverklaring is: ‘Heeft een arts bij u een aandoening vastgesteld van uw ruggenmerg, zenuwstelsel of hersenen (bijvoorbeeld een beroerte of spierziekte)?’.

Het gaat om bijvoorbeeld:
– Beroerte, hersenbloeding, hersentumor, hersenletsel;
– Ziekte van Parkinson, multiple sclerose, ALS;
– Spierzwakte;
– Dementie (alle vormen);
– Dwarslaesie, zenuwletsel of neuropathie.
(bron: CBR)

In bovengenoemde gevallen vult u een ‘ja’ in op de gezondheidsverklaring. Het CBR heeft naast de gezondheidsverklaring informatie nodig van een neuroloog of geriater om te beoordelen of u nog de weg op kunt. Eventueel kan een rijtest worden verplicht. Dit kan in uw eigen auto of in een lesauto.
Op basis van het stadium van de dementie (uitgedrukt in CDR-score: Clinical Dementia Rating) beoordeelt het CBR of u rijgeschikt bent of voor hoelang u rijgeschikt bent.

Ik heb sinds kort diagnose dementie. Moet ik dit melden bij het CBR?

Krijgt u na het halen van uw rijbewijs en voor uw 75ste verjaardag deze diagnose?
Er is geen meldplicht, echter heeft u wel een morele plicht om uw aandoening te melden bij het CBR als deze uzelf en anderen in het verkeer in gevaar kan brengen.
Twijfelt u of u veilig kunt rijden? Bespreek dit dan met uw huisarts, geriater of verpleegkundige. Hij of zij kan u vertellen of het verstandig is om te melden bij het CBR. Wilt u dit liever door het CBR laten beoordelen, vul dan een nieuwe gezondheidsverklaring in bij het CBR.

Als u een ongeval veroorzaakt en u heeft niet gemeld dat u een vorm van dementie heeft, kan het zijn dat de verzekering de schade niet vergoedt. Informeer bij uw verzekeraar of kijk in uw polisvoorwaarden of dit in uw geval zo is.

Dementie is een progressieve ziekte. Het hebben van een rijbewijs wil niet zeggen dat u niet meer kritisch hoeft te zijn over uw eigen rijgedrag.

Twijfelt u over het rijgedrag van iemand anders? Lees hier over hoe u het kunt aanpakken. (Bron: Alzheimer Nederland)

Heeft u een verwijzing van het CBR gekregen voor een keurend arts? Deze keuring kunnen we bij Keurdokter voor u verrichten. Maak een afspraak bij Keurdokter.

Dit kan door te bellen naar 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in. Wij staan u graag te woord!

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHoornHeerhugowaard, Texel en Zaandam.

Blog

  • FAQrijbewijskeuringen

3 vragen rondom rijbewijskeuringen

Veelgestelde vragen over Rijbewijskeuringen Moet u binnenkort medisch gekeurd worden voor uw rijbewijs? We delen een aantal veel gestelde vragen met u! Een rijbewijs keuring, wanneer moet dat? Als u een groot rijbewijs heeft [...]

  • Declaration of Health China Medische Keuring

Declaration of Health China

Working or Studying in China If you are going to China for work or studies, a medical examination often a mandatory part of the visa application. The requirements for the medical examination may vary [...]

  • Declaration of Health China Medische Keuring

Medische keuring China

Read this blog in English, click here Werken of Studeren in China Als u binnenkort gaat studeren of werken in China, weet dan dat een medische keuring vaak een verplicht onderdeel is van [...]

Nieuws