Hoe werkt een ogentest?

Tijdens rijbewijskeuringen en keuringen voor een taxipaswordt er altijd gekeken naar uw ogen. Is alles in orde of moet er toch worden gekeken naar een bril voor tijdens het rijden?

Bij Keurdokter wordt er voor de ogentest gebruik gemaakt van de letterkaart. Deze symbolen zijn ook verwerkt in ons logo!
Een letterkaart is een witte kaart met zwarte symbolen in verschillende groottes erop die gebruikt wordt om iemands gezichtsscherpte voor het zien in de verte te bepalen. De zwarte symbolen worden optotypen genoemd.

Optotypen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Letters;
  • Cijfers;
  • Plaatjes;
  • Zogenaamde E-haken;
  • Landolt-C ringen.

De Snellenkaart

De Snellenkaart is een hulpmiddel waarmee op eenvoudige wijze de visus kan worden bepaald in een oogmeting, bijvoorbeeld ten behoeve van een brilrecept. De Snellenkaart is, net als de letterkaart, ontwikkeld door de Nederlandse oogarts Herman Snellen.

De normale gezichtsscherpte van Snellen werd gebruikt als eenheid van de gezichtsscherpte en verkreeg de waarde 1. Lagere waarden zijn het resultaat van refractaire fouten of pathologische veranderingen in het visuele systeem. Een hogere waarde dan 1 komt voornamelijk voor bij jongeren.

De bijzonder samengestelde letters moesten vanaf een bepaalde afstand, D (distantia), meestal 6 meter, onder vergelijkbare omstandigheden onderscheiden kunnen worden. De letters I, J, M, Q W en X werden weggelaten om verwarring tussen letters te voorkomen.

Er bestaan verschillende versies van de kaart, namelijk die met gebruik van negen en een met tien verschillende letters. Ook voor andere talen als Japans en Russisch ontwierp Snellen letterkaarten. Behalve de variant met letters bestaan er ook Snellenkaarten met symbolen voor kinderen die nog niet kunnen lezen, en Snellenkaarten met de letter “E” in alle mogelijke standen.

ogentest - snellenkaart - Keurdokter

Bij Keurdokter maken wij gebruik van de Landolt-C ringen. Oftewel de letterkaart!

Wilt u meer informatie of wil u direct een afspraak maken? Bel dan naar 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in!