Rij veilig bij gebruik medicatie

Home/Blog/Rij veilig bij gebruik medicatie

Veilig rijden bij medicijngebruik

Er zijn oneindig veel verschillende medicijnen voor verschillende kwalen en aandoeningen. Zo zijn medicijnen ingedeeld in categorieën.

Wanneer u medicijnen gebruikt die worden ingedeeld in categorie III dan is dit gevaarlijk om mee te rijden. Dit kan zijn een slaapmiddel of bijvoorbeeld een geneesmiddel tegen angst en depressie. U mag dan niet rijden en bent u op dat moment niet rijgeschikt.

Op de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl kunt u het medicijn opzoeken en gelijk zien of u hiermee veilig kunt rijden. Op deze website staan alleen de medicijnen die van invloed zijn op het rijgedrag.

Voorbeeld: U gebruikt het medicijn Claritine tegen hooikoorts. Dit geneesmiddel valt in categorie I en bevat de werkzame stof Loratadine. U ziet nu het advies zoals hieronder. Gebruikt u minder dan 10 mg per dag? Zonder bijwerkingen mag u hier gewoon mee blijven rijden.

Medicijn tegen hooikoorts

Verpakking

U kunt ook al aan het etiket zien of u hier veilig mee kunt rijden. Door de gele sticker en de waarschuwing is dit makkelijk te herkennen.

Uiteraard is het ook altijd slim om de bijsluiter te lezen. Hier staat ook altijd of het medicijn wel of niet uw rijvaardigheid beïnvloed. Twijfelt u? Raadpleeg dan uw behandelaar of de apotheek.

Medicijngebruik beïnvloed het rijgedrad
Neem contact met ons op

Bel 0228 – 543 903

Advies

Het CBR beoordeelt of iemand lichamelijk en geestelijk in staat is om een motorrijtuig te besturen. De eisen staan genoemd in de regeling eisen geschiktheid 2000. Bij de aanvraag van een rijbewijs moet iedereen daarom een gezondheidsverklaring invullen. Daarna moet iedereen van 75 jaar en ouder en bij de aanvraag van het groot rijbewijs een gezondheidsverklaring invullen. Het CBR kan vanuit hier beslissen of iemand voor nader onderzoek naar een specialist moet.

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik heeft daarom de website rijveiligmetmedicijnen.nl in het leven geroepen. Één op de 6 Nederlanders gebruikt medicijnen waardoor men minder goed kan rijden. Jaarlijks veroorzaakt dit ongelukken in het verkeer door bijvoorbeeld duizeligheid, wazig zien, concentratieproblemen of het trager reageren.

Wilt u een afspraak maken voor een medische keuring? Neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen of bel naar 0228 – 543 903.

Locaties KeurdokterAlmereGrootebroekHeerhugowaardHoorn, Texel & Zaandam.

Nieuws

Keurdokter Blog

2020-11-05T15:18:44+01:00