Wat is een gehoorbeschadiging?

Bij sommige medische keuringen is de gehoortest een onderdeel van het onderzoek. Voor het besturen van een vrachtwagen is het gehoor minder van toepassing  dan wanneer iemand op een drukke werkplaats met gehoorbescherming werkt.

Oorzaak

Langdurige blootstelling aan harde geluiden is één van de oorzaken van gehoorschade. Deze schade is helaas onomkeerbaar.
Gehoor is belangrijk om te kunnen communiceren, gevaar aan te horen komen en om te genieten van de omgeving, muziek of van het tv kijken.

Het gehoor kan vanaf 80 decibel beschadigd raken. De trilhaartje in het oor kunnen overbelast raken door de geluidsdruk en gaan kapot. Beschadigde trilhaartjes geven verkeerde signalen af waardoor je constant een piep hoort. Dit heet tinnitus. Wanneer er steeds meer trilhaartjes beschadigd raken dan kunt u langzaamaan slechthorend raken.

Geluiden van 120 decibel kunnen het gehoor gelijk beschadigen. Hoe schadelijk het is hangt af van hoe vaak en hoe lang uw oren blootgesteld worden aan het geluid. Bekijk hieronder hoeveel hoe hard elk geluid klinkt in decibellen. (bron: veiligheid.nl)

Koptelefoon gehoor

Of bel 0228 – 543 903

geluid diagram - gehoorschade - keurdokter

Gehoorproblemen hebben de toekomst

Wereldorganisatie WHO voorspelt dat in 2050 één op de vier mensen te maken krijgt met gehoorproblemen. Zij presenteerde op World Hearing Day dit alarmerende rapport over gehoorschade. Dit zijn 2,5 miljard mensen wereldwijd die kampen met gehoorbeschadiging of een oorziekte. Zo’n 700 miljoen zullen ook echt een medische behandeling nodig hebben.

Gehoorverlies bij kinderen en jong volwassenen is in 60% van de gevallen te voorkomen middels beschermingsmiddelen. In dat geval gaat het vaak over lawaaischade.
WHO pleit voor betere gezondheidsprogramma’s en initiatieven voor betaalbare hulpmiddelen zoals gehoorapparaten, implantaten en diensten.

(Bron: World Health Organization)

Tips om het gehoor te beschermen:

  1. Zorg voor veilige muziekspelers;
    Luistert u graag naar muziek met een koptelefoon of oordopjes? Let erop dat deze voldoet aan de Europese norm. De standaard maximuminstelling van het volumeniveau bedraagt 85 decibel en krijgt een seintje wanneer de muziek te hard staat.
  2. Oordopjes;
    Op festivals of concerten staat vaak de muziek toch wat harder dan normaal. Draag bij zo’n evenement bij voorkeur oordoppen. Deze zijn er in verschillende vormen en maten en ook beschikbaar met een muziekfilter.
  3. Oppassen;
    Wanneer u werkt in de herrie dan is uw baas bij een geluidsniveau vanaf 80 dB verplicht om gehoorbescherming aan te bieden. Houd ook in uw vrije tijd rekening wanneer u gereedschappen gebruikt die herrie produceren zoals een zaag, boor of grasmaaier of wanneer u bijvoorbeeld motor rijdt of in de auto rijdt met het raam open.
  4. Regelmatig een gehoortest doen.

Piepjestest

Muziek luisteren, tv kijken en verjaardagen zijn een paar activiteiten waarbij het gehoor wordt gebruikt. Vaak zonder problemen kunnen we alles horen. Toch is het slim om af en toe een gehoortest te doen.
Bij een medische keuring voor werknemers in de vervuilde grond is de gehoortest een standaard onderdeel. De keurling zet een koptelefoon op. De oren worden om en om apart gemeten. Elke keer wanneer een piepje te horen is drukt de keurling op de knop. Zo worden er verschillende frequenties en tonen afgespeeld. Omdat dit een jaarlijkse keuring is, is eventuele verslechtering van het gehoor goed merkbaar.

Heeft u een medische keuring nodig? Vul ons contactformulier in of bel naar 0228 – 543 903.

Locaties Keurdokter: Almere, Grootebroek, Hoorn, HeerhugowaardTexel, Vianen en Zaandam.

  • Medische Keuring Thailand

Medische keuring Thailand

Read this blog in English, click here Werken of Studeren in Thailand Wellicht staat er voor u binnenkort een avontuur naar Thailand op de planning, of het nu voor werk, studie of vakantie [...]

  • Keurdokter Mobiele Keuringsruimte

FAQ Mobiele Keurruimte

FAQ Mobiele Keurruimte Keurdokter Misschien heeft u onze mobiele keurruimte al zien rijden! Sinds dit voorjaar is het ook mogelijk om medische keuringen voor u en uw collega's uit te voeren, zonder dat [...]

Busrijbewijs

Verschillende rijbewijzen D Om een voertuig voor meer dan 8 personen te mogen besturen moet u in het bezit zijn van een D rijbewijs. Maar binnen de D rijbewijzen zijn er nog een [...]

  • Keurdokter Mobiele Keuringsruimte

Nieuwe Keur Locatie op Wielen in de Krant

Eerste keuring op locatie met aanhanger Kijk, daar gaat onze nieuwe keur locatie! Leest u dat goed? Jazeker, onze nieuwe keur locatie staat op wielen! Met deze mobiele keuringsruimte kunnen we nu ook bij [...]

  • Krantenartikel Mobiele Keuringslocatie

Nieuwe Keurruimte op Wielen in de Krant

Keurdokter in de krant Afgelopen stonden we in de krant! Het ging over onze nieuwe keurruimte, die staat namelijk op wielen. Met deze mobiele keurruimte kunnen we nu ook bij u op locatie komen [...]

  • bodemsaneringskeuring volgens CROW-400 richtlijnen

Welke Bodemsaneringskeuring heeft u nodig?

CROW-400 Richtlijnen voor bodemsaneringskeuringen Een bodemsaneringskeuring is voor mensen die met vervuilde grond of vervuild water werken. Het onderzoek brengt eventuele gezondheidsschade vroegtijdig in beeld zodat de juiste maatregelen kunnen worden genomen. De bodemsaneringskeuring [...]