Werken in de vervuilde grond

Home/Blog/Werken in de vervuilde grond

Bodemsaneringskeuring

Een bodemsaneringskeuring wordt bij Keurdokter uitgevoerd volgens de laatste publicatie van CROW 400. Deze keuring betreft alle medewerkers die in verontreinigde grond, bodem of water werkzaam zijn. Deze werkzaamheden kunnen mogelijk gezondheidsrisico’s opleveren. In verband met aansprakelijkheid en certificeringseisen zal de opdrachtgever of werkgever eisen dat de medewerkers beschikken over een geldig medisch geschiktheidsbewijs.

Met een periodiek medisch onderzoek en analyse van de bloedwaarden kan er uitgesloten worden of er inderdaad geen stoffen in het bloed zitten die daar niet thuishoren. Zo kan ook de longfunctie vergeleken worden met resultaten van voorgaande jaren. Naast dat het verplicht is voor de werkzaamheden, is het voor de werknemer ook fijn om inzicht te krijgen in zijn of haar eigen gezondheid. Wellicht om verbeterd resultaat te zien van gestelde doelstellingen zoals stoppen met roken, intensiever bewegen of het volgen van een dieet.

bodemsanering - Keurdokter - vragen
Neem contact met ons op

Bel 0228 – 543 903

Periodiek medisch onderzoek

Er zijn drie oplopende klassen (A/B/C) voor een medische keuring voor het werken in de vervuilde grond. Het medische onderzoek is erop gericht om klachten over uw gezondheid in het algemeen en in relatie tot uw arbeidssituatie in kaart te brengen. Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Anamnese;
 • Gehoortest;
 • Visus;
 • Bloeddruk;
 • BMI (lengte/gewicht);
 • Urine controle;
 • Lichamelijk onderzoek;
 • Bloedonderzoek;
 • Longfunctietest;
 • Hartfilmpje (ECG in rust alleen bij klasse B) ;
 • Inspanningstest (alleen bij klasse C)

Klasse A

Klasse A is voor werknemers die in een gefilterde (overdruk)cabine werken. Zij worden niet direct aan verontreinigde stoffen blootgesteld, voor hen is het niet toegestaan om het vervuilde gebied te betreden. Dit is met name voor chauffeurs en machinisten.

Klasse B

Medewerkers die in aanmerking komen voor klasse B moeten in staat zijn om buitenlucht afhankelijke adembescherming te dragen. Voor personen met COPD kan het lastig worden als de ademhaling zwaarder wordt door het dragen van een masker.
Dit is de reden dat in deze categorie extra een hartfilmpje (ECG) wordt gemaakt. Voornamelijk voor machinisten en chauffeurs die buiten de cabine werkzaamheden uitvoeren.

Klasse C

Wanneer ook het veld geïnspecteerd moet worden en er fysiek zwaar werk moet worden verricht dan is klasse C vereist. De conditie moet in dit geval uitstekend zijn en zij moeten in staat zijn om te werken onder hitte belasting. Tijdens werk wordt er gebruik gemaakt van buitenlucht onafhankelijke adembescherming. De keuring wordt daarom uitgebreid met een inspanningstest op de fiets.

* Hierbij geldt dat de hoogste klasse wordt toegeschreven. Iemand met klasse B heeft automatisch klasse A en iemand met klasse C heeft automatisch klasse A + B erbij. Dit systeem werkt hetzelfde als bij het zwemdiploma.

Voorbereiding

U neemt de volgende dingen mee naar de medische keuring:

 • Potje urine (hoeft niet nuchter);
 • Geldig identiteitsbewijs;
 • Eventuele medicijnen of een lijstje van de apotheek;
 • Bril of lenzen als u die draagt;
 • Bij een inspanningstest categorie C: sportkleding, sportschoenen en een handdoek

Vooraf aan de keuring mailen wij u een vragenlijst over uw gezondheid. Deze vult u digitaal in. De arts neemt deze tijdens de afspraak samen met u door.

Geldigheid

Na de bodemsaneringskeuring ontvangt u bij medische geschiktheid een bewijs van goedkeuring die 1 jaar geldig is.

Wilt u een afspraak maken voor een medische keuring? Neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen of bel naar 0228 – 543 903.

Locaties KeurdokterAlmereGrootebroekHeerhugowaardHoorn, Texel & Zaandam.

Nieuws

Keurdokter Blog

2008, 2020

Werken in de vervuilde grond

Bodemsaneringskeuring Een bodemsaneringskeuring wordt bij Keurdokter uitgevoerd volgens de laatste publicatie van CROW 400. Deze keuring betreft alle medewerkers die in verontreinigde grond, bodem of water werkzaam zijn. Deze werkzaamheden kunnen mogelijk gezondheidsrisico's opleveren. [...]

2020-08-20T13:24:32+01:00
Go to Top