Wanneer meldt u zich ziek van het werk?

De winter is op zijn eind, maar de griep grijpt nog steeds om zich heen. Mensen worden sneller verkouden en grieperig. Ondanks alle berichten op het nieuws en in de krant is de kans veel groter dat u met deze klachten gewoon de griep of een ander verkoudheidsvirus hebt dan het coronavirus.
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Het hoort allemaal bij deze periode. De weerstand wordt lager, en u bent sneller vatbaar voor virussen. Er heerst in Nederland nog steeds code oranje. Dit betekent dat het advies nog steeds is om extra hygiënische maatregelen te treffen. (Bron: Griepalert.nl)

De meeste mensen gaan toch naar hun werk als ze zich niet lekker voelen, toch de situatie even aankijken, wellicht gaat het wel weer beter later op de dag? Dit klinkt natuurlijk heel loyaal naar de werkgever, maar is het wel zo verstandig? U kunt namelijk ook uw andere collega’s aansteken, waardoor vervolgens de halve afdeling ziek wordt. Uw werkgever zal hier ook niet blij van worden, het ziekteverzuim kan op deze manier flink stijgen en dit kost veel geld.

Aan de andere kant wilt u ook niet elke keer thuis blijven wanneer u zich even niet zo lekker voelt. Dat komt ook niet ten goede aan uw reputatie als u elke keer maar thuis blijft. Dus wat is nu het meest verstandige wat u kunt doen?

Meest verstandig

Bij koorts is het niet verstandig om naar kantoor te gaan. Schat zelf in hoe u zich voelt en of u zich van een dag werken je beter gaat voelen of juist nog slechter. Een dag op de bank hangen helpt ook niet altijd om weer beter te voelen.

Bij een verkoudheid kan het vooral ook storend zijn voor uw collega’s. Als u steeds aan het sniffen en snuiten bent, kunnen uw collega’s daar last van hebben en kunt u gemakkelijk uw collega’s aansteken, een goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken. Heeft u de mogelijkheid om thuis te werken, doe dit dan vooral.

Bij een bacteriële infectie is het zeker verstandig om thuis te blijven. Op deze manier is het namelijk wel heel makkelijk om iemand aan te steken.

Als u medicijnen nodig hebt, pas dan wel op. Moet u een stuk rijden naar het werk, dan moet u wel geconcentreerd zijn. Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op het rijgedrag. En kijk ook goed op de bijsluiter welke andere bijwerking de medicijnen hebben en of ze invloed kunnen hebben op uw werkzaamheden.

Het belangrijkste is natuurlijk vooral, probeer zo gezond mogelijk te leven, zodat de kans dat u ziek wordt ook een stuk lager wordt. Dit betekent gezond eten, op tijd naar beter en lekker bewegen!

Tips om besmettingen van het griepvirus te voorkomen/verminderen:

  • Was uw handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoeken

Wilt u meer weten over onze keuringen? Bel voor een afspraak bij Keurdokter met het nummer 0228 – 543 903 of laat uw gegevens achter op het contactformulier.

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHeerhugowaardHoorn, Texel & Zaandam.