Werkt Keurdokter met de ZD-Code?

Ja Keurdokter werkt sinds december 2018 met de ZD-Code.

Mijn groot-rijbewijs (CDE) verloopt, wat nu?

Als je in bezit bent van een groot Rijbewijs (CDE) is het wettelijk verplicht om elke 5 jaar medisch gekeurd te worden. Op de website van het CBR kunt u een gezondheidsverklaring kopen. Deze vult u in en stuurt u weer door naar het CBR. Vervolgens krijgt u van het CBR – in dezelfde omgeving als waar u de gezondheidsverklaring heeft ingevuld – het keuringsverslag. Deze neemt u vervolgens mee naar de keuring. Hierop staat een persoonlijke ZD-code waarmee de arts de gegevens gelijk door kan sturen naar het CBR. Na ontvangst krijgt u van hen bericht.

Mag ik door blijven rijden met een verlopen rijbewijs?

Bestuurders met een rijbewijs, waarvan de geldigheidsduur van het rijbewijs verloopt in de periode van 1 februari en 1 september, kunnen met een verlopen rijbewijs zeven maanden blijven doorrijden. Zij hoeven geen nieuw rijbewijs bij het gemeentehuis te halen. Dit geldt ook voor het buitenland- binnen Europa.

Dit geldt voor alle rijbewijzen. U moet echter wel voordat uw rijbewijs verloopt een gezondheidsverklaring aanvragen bij het CBR.

Ik word 75 jaar en nu?

Vanaf nu is het wettelijk verplicht om elke 5 jaar medisch gekeurd te worden ongeacht welke categorie rijbewijs u bezit. Bekijk hier het stappenplan voor het verlengen van het rijbewijs.

rijbewijskeuring - rijbewijs - keurdokter - vragen
Neem nu contact op met Keurdokter

Rijbewijs B: Ik heb een ‘ja’ ingevuld op mijn gezondheidsverklaring en nu?

Als er een ‘ja’ is ingevuld op de gezondheidsverklaring wil het CBR graag weten hoe de situatie op dit moment is. In sommige situaties is het zo dat wij de medische keuring niet kunnen uitvoeren, een specialist zal dit dan moeten doen. Dit is na te vragen bij het CBR.

Hoe kom ik aan een Gezondheidsverklaring?

Er zijn 3 manieren om aan een gezondheidsverklaring te komen:

  • De gezondheidsverklaring is te koop bij het gemeentehuis en is niet persoonsgebonden. Iemand anders kan het dus ook kopen. Let op! Niet elk gemeentehuis verstrekt deze formulieren meer. Twijfels? Neem dan contact op met het desbetreffende gemeentehuis en vraag ernaar.
  • De gezondheidsverklaring is ook te downloaden via mijn.CBR.nl. Hiervoor is wel DigiD (met sms code) en Ideal nodig. Let op! Begin hier wel op tijd mee, het kan enkele dagen duren voordat het formulier klaar staat in jouw e-mailbox.
  • Mochten beide opties niet mogelijk zijn, is het ook nog mogelijk om het CBR te bellen en het formulier te laten opsturen. Let op! Dit kost €10, – extra.

Hoelang duurt het voordat ik mijn goedkeuring krijg? (tijdsverloop)

  1. Er wordt eerst een afspraak gemaakt voor de medische keuring bij één van onze locaties. Nadat de arts alles heeft ingevuld kan het keuringsverslag op de post worden gedaan.
  2. Nadat de brief is verzonden stuurt het CBR een brief met daarin de uitslag. Hierin kan de goedkeuring staan of het CBR vraagt om eventuele toevoegingen. Er staat in de brief altijd precies met wie er contact opgenomen moet worden.
  3. Zodra de goedkeuringsbrief binnen is, kan er met de deze brief en een pasfoto een nieuw rijbewijs worden aangevraagd bij het gemeentehuis.

Het exacte tijdbestek is nooit hetzelfde, wij kunnen hier dus ook geen uitspraken over doen. Begin daarom altijd op tijd, (liefst enkele maanden voor dat het rijbewijs afloopt) zo wordt voorkomen dat het rijbewijs verloopt.

Als ik meerdere keren moet terug komen, moet ik dan steeds opnieuw betalen?

Nee, bij Keurdokter hanteren wij een ‘all-in tarief’. Als er meerdere keren teruggekomen moet worden van het CBR, is dat GRATIS bij ons!

Wanneer word ik goed- of afgekeurd?

Keurdokter keurt u niet ‘goed’ of ‘fout’. Onze arts schrijft zijn bevindingen op en het CBR bepaald uiteindelijk of u rijgeschikt bent bevonden.

Wilt u exact weten wat de eisen van het CBR? Klik hier voor meer informatie.