Wetswijziging Arbowet

De Tweede Kamer heeft 13 september ingestemd met de voorgestelde wijziging van de Arbowet. Met de beoogde aanpassing van de wet wil het kabinet het functioneren van de bedrijfsgezondheidszorg voor werknemers en werkgevers verbeteren.

Er werd in de kamer gedebatteerd over de voorgestelde wijzigingen van de Arbowet die onder meer gaan over het recht van een werknemer op een second opinion door een andere bedrijfsarts en de plicht voor werkgevers om een basiscontract af te sluiten met een bedrijfsarts of een specialist op het gebied van medische keuringen.

Wat gaat de wetswijziging betekenen?

De werkgever krijgt op deze manier meer grip op de gezondheid van de werknemers in het algemeen en begeleiding bij verzuim. In de betreffende motie wordt vooral gesproken over het belang van de samenwerking tussen een bedrijfsarts en werkgever, om zo de zorg voor zieke werknemers te verbeteren en langdurig uitval te voorkomen. Preventie door het voortijdig opsporen van gezondheidsrisico’s speelt daarbij een grote rol.

Belang werknemer

Aanvullend op de mogelijkheid om overleg te hebben met een arbodienst of bedrijfsarts, krijgt de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging instemmingsrecht bij de keuze voor de persoon van preventiemedewerker. Werknemers hebben hier direct belang bij, omdat de preventiemedewerker een centrale rol heeft bij het zorgen voor goede werkomstandigheden en het werken aan duurzame inzetbaarheid.

wetswijziging

Bron: http://www.arboportaal.nl/