Ademlucht of perslucht?

We worden wel eens gebeld door een klant met een vraag of opmerking over de keuring ademlucht of perslucht. Deze is zo interessant en actueel dat wij het graag delen.

Er is namelijk hier en daar verwarring over de inhoud van de keuring voor asbestsanering. Het gaat over het verschil tussen buitenluchtafhankelijke en buitenluchtonafhankelijke adembescherming.

Buitenluchtafhankelijke adembescherming

Asbestsanering vindt bijna altijd plaats met een “overflow masker” Dit is een masker die over het gehele gezicht zit en een kleine overdruk maakt in het masker. Daardoor komen er geen vervuilde deeltjes in het masker. De drager van het masker kan in het masker vrij ademen.

De lucht in het masker wordt aangevoerd via een filter op de rug van de drager óf via een slang die aan een compressor vast zit. Deze compressor staat buiten het vervuilde gebied en zorgt voor de zuurstof in het masker van de asbestsaneerder.

Dit is buitenlucht afhankelijke adembescherming. De inhoud van de keuring voor asbestsanering is dus zonder inspanningstest (fietstest of wel stress ECG)

Buitenluchtonafhankelijke adembescherming

Een enkele keer bij asbestsanering, maar vooral in een zeer vervuilde omgeving zoals bij rook of giftige dampen kan men niet werken met buitenluchtafhankelijke adembescherming maar dient men perslucht te dragen. Perslucht is de bekende fles op de rug met een ademautomaat in de mond, dit wordt bij de brandweer en bij sommige petrochemische bedrijven gebruikt.  Dit is buitenluchtonafhankelijke adembescherming. Hiermee werken is veel zwaarder en daarom is de keuring voor deze werkzaamheden dus mét een inspanningstest.

Of u nu een bodemsaneringskeuring nodig heeft van klasse A, B of C , een brandwacht keuring of een asbestsaneringskeuring, bij Keurdokter weten ze alles van de inhoud, protocollen en wettelijke eisen waaraan de medische keuring moet voldoen. Zo beschikt u altijd over de juiste keuring voor de juiste werkzaamheden.

Wilt u gelijk een afspraak maken voor een rijbewijskeuring of wilt u een afspraak maken voor één van onze andere medische keuringen?  Bel dan naar 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in. Wij staan u graag te woord!

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHoornHeerhugowaard, Texel en Zaandam.