Onderzoekers hebben nu een verband gevonden tussen koffie drinken en langer leven. Voor een hogere levensverwachting is er geen verschil tussen decaf en gewone koffie.

Dat is de conclusie van Europese onderzoekers en Amerikaanse onderzoekers. Voor het Europese onderzoek volgde een groep wetenschappers langer dan zestien jaar meer dan 500.000 mensen uit tien verschillende EU landen.
Ook bekeken ze het bloed van 14.000 respondenten. Zij ontdekten dat koffiedrinkers onder meer een gezondere lever hebben. Ze hebben ook minder stoffen in hun bloed die een aantal ernstige ziektes veroorzaakt en zijn ze gevoeliger voor insuline. Waar het beschermende effect uit koffie precies vandaan komt, is nog onbekend.

Amerikaans onderzoek

Voor het Amerikaanse onderzoek bekeken wetenschappers van twee universiteiten zo’n twintig jaar lang de gegevens van 185.000 Amerikanen. Voor beide onderzoeken werd er gekeken naar de koffieconsumptie van de deelnemers. Ook keken ze welke eventuele aandoening ze hadden en waaraan ze uiteindelijk overleden. Deze gegevens werden aan elkaar gekoppeld. Hierna concludeerden de onderzoekers dat koffiedrinkers vooral minder problemen met het spijsverteringsstelsel hebben. Ook hebben ze minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes, bepaalde vormen van kanker en nierziektes.

 

koffie - Keurdokter

 

bron : nu
.