De lichaamsbeweging die nodig is bij huishoudelijke activiteiten verlaagt de kans op sterfte, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Mensen hoeven slechts dertig minuten per dag te bewegen om hun kans op een vroegtijdige sterfte met 28 procent te verlagen. Het is echter niet nodig om intensief te sporten. Huishoudelijk activiteiten of korte wandelingen helpen net zo goed, melden Canadese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
Een groot aantal mensen die meededen aan het onderzoek kwamen aan hun dagelijkse lichaamsbeweging door te wandelen, bijvoorbeeld naar hun werk. Maar andere deelnemers bewogen vooral binnenshuis, bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen of het dweilen van de vloer. Al deze vormen van fysieke activiteit verlaagden het risico op sterfte.

Onderzoek

Voor het onderzoek bekeken de wetenschappers de fysieke activiteit van 130.000 proefpersonen uit 17 landen. Ook werden hart- en vaatziektes en sterfgevallen geregistreerd tijdens de studie. De meeste deelnemers deden zeven jaar mee aan het onderzoek.
Uit de resultaten blijkt dat deelnemers die gemiddeld 150 minuten per week aan een vorm van fysieke activiteit deden niet alleen hun sterftekans, maar ook hun kans op hart- en vaatziektes sterk verminderden.

activiteiten - Keurdokter

 

bron : nu