Gezondheid medewerkers

Medewerkers langer gezond en inzetbaar houden is een van de belangrijkste HR-thema’s in de publieke sector. Hét thema waar HRM’ers in de publieke sector zich de komende jaren over buigen is duurzame inzetbaarheid. Voor maar liefst 56 procent van de HRM’ers staat het langer en gezond inzetbaar blijven van medewerkers in de top drie van prioriteiten. Dit blijkt uit onderzoek van Driessen HRM en TNS, onder 450 HRM-medewerkers in de publieke sector.

Gezondheid is bij uitstek een domein waar werkgevers voorzichtig mee omspringen. Toch vindt slechts 14 procent van de HRM’ers in de publieke sector dat werkgevers zich niet actief moeten bemoeien met de gezondheid van de medewerkers. Een overgrote meerderheid van 58 procent vindt van wel. Het overige deel twijfelt.

Verzuim door overwerk

Als het gaat over de gezondheid van medewerkers, is er direct een aanknopingspunt voor werkgevers waar ze op kunnen letten: overwerk. Dit is volgens de grote meerderheid van 74 procent slecht voor medewerkers. Over kortere werkdagen zijn HRM’ers verdeeld. 41 procent denkt dat dit leidt tot minder verzuim, 23 procent denkt van niet en de rest weet het niet.

HR doet niet genoeg aan talentmanagement

De vergrijzing neemt al tijden toe in Nederland. In de publieke sector gaat dit nog net iets sneller dan in andere sectoren. Volgens 60 procent van de HRM’ers krijgen deze medewerkers dezelfde kansen in de organisatie als jongere medewerkers. Voor het krijgen van kansen zijn sleutelbegrippen.

Mobiliteit wordt dan ook in 60 procent van de organisaties in het publieke domein gestimuleerd. Slechts 49 procent denkt dat hun organisatie voldoende investeert in ontwikkeling van medewerkers. Talentmanagement is een thema dat nauw verbonden is met ontwikkeling. Maar liefst 72 procent van de respondenten vindt dat de organisatie hier meer aan moet doen.

Geluk als onderdeel van duurzame inzetbaarheid

Werkgeluk en duurzame inzetbaarheid zijn nauw met elkaar verbonden. Geluk van de medewerker heeft bij maar liefst 52 procent van de HRM’ers een centrale positie in de organisatie. Bij slechts 12 procent is dit niet het geval.

Bron onderzoek: https://www.driessen.nl/hrmbarometer/

Periodiek medisch onderzoek voor werknemers

HRM-medewerkers zijn dus komende tijd actief bezig met de gezondheid van de werknemer. Om een deel van de zorgen uit handen te nemen is het toepassen van PMO’s. Bij het uitvoeren van een periodiek medisch onderzoek wordt er een gezondheidsrapportage opgesteld, worden medewerkers medisch getest op gezondheidsrisico’s en krijgt de HRM-medewerker een goed beeld van de werknemers. Mocht u meer informatie willen over periodiek medische onderzoeken, neem dan contact op met Keurdokter via 0228 – 543 903. Contact via de mail is ook mogelijk via: info@keurdokter.nl.