Wist u dat?

Als u denkt aan adoptie en een adoptiekeuring, is het wellicht vanzelfsprekend dat u bekend bent met de adoptieprocedure. Nederland kent namelijk een zorgvuldige adoptieprocedure die bij wet is vastgesteld en gebaseerd is op de uitgangspunten van het Haags Adoptie verdrag.

“Het Haags Adoptieverdrag (Convention on Protection of Children and Co-operation in respect of Intercountry Adoption) beschermt kinderen en hun familie tegen de risico’s van illegale, onrechtmatige, voorbarige en slecht voorbereide adopties naar het buitenland.”

Volgens dit Haags Adoptie verdrag dienen de toekomstige adoptieouders een medische keuring te ondergaan. Tijdens het medisch onderzoek zal de keuringsarts u zowel vragen stellen over uw huidige medische situatie als uw medische voorgeschiedenis. Deze adoptiekeuring moet worden uitgevoerd door een andere arts dan uw eigen arts. Voor meer informatie over adoptie in het algemeen kunt u ook de website www.adoptie.nl doorlezen.

Hoe lang duurt de procedure?

Als u zich nu aanmeldt moet u rekening houden met ongeveer anderhalf jaar tot afgifte van de beginseltoestemming. Over de wachttijden bij de vergunninghouders is niets te zeggen. Deze zijn mede afhankelijk van het land en van uw eigen mogelijkheden en wensen. Over het algemeen geldt dat het wachten op een baby langer duurt dan het wachten op een ouder kindje of kindje met een special need. Verder speelt een aantal factoren een rol, o.a. de keuze van vergunninghouder en van het land van herkomst en of u voldoet aan de gestelde voorwaarden (leeftijd/huwelijksduur/inkomen/opleiding, etc.). (informatie via www.adoptie.nl)

Adoptiekeuring?

Onderdeel van de adoptiekeuring is een medisch onderzoek. Middels het medisch onderzoek wordt er gekeken of u lichamelijk en geestelijk gezond genoeg bent om een kind te adopteren.

Voor meer details over het medisch onderzoek kunt u contact opnemen met Keurdokter. Wij staan u graag te woord.
U kunt bellen naar: 0228 – 543 903 of stuur een mail naar –> info@keurdokter.nl

Locaties Keurdokter:AlmereGrootebroekHeerhugowaardHoorn, Texel & Zaandam.